Kübalı kaçaktan şok itiraf

Güncelleme Tarihi:

Kübalı kaçaktan şok itiraf
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sürgünde yaşayan bir Kübalı kaçak, geçen yıl Küba'da Devlet Başkanı Castro'yu devirmek amacıyla düzenlenen saldırıların Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'ye yakınlığıyla bilinen Küba-Amerikan Ulusal Derneği (CANF) tarafından finanse edildiğini öne sürdü. CANF haberi derhal yalanladı.

Kübalı bir kaçak The New York Times'a şok açıklamalarda bulundu. Geçen yıl Küba'da otel, disko ve restoranlara düzenlenen bombalı saldırıları ve suikast girişimlerinin sorumluluğunu üstlenen Luis Posada Carriles, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'yu devirmek ya da öldürmek için çok uğraştığını söyledi. Carriles'e göre eylemler Castro'dan kurtulmak isteyen Küba-Amerikan Ulusal Derneği tarafından finanse edildi.

Basının peşinde olduğu ve yakın çevresine hikayesini anlatmadan ölmek istemediğini söyleyen Posada, itiraflarını gazetenin açıklamadığı Karayipler'de bir yerde yaptı. Domuzlar Körfezi Çıkarması'na katılması için CIA'de gerilla eğitimi alan Posada, geçen yılki eylemlerin bizzat CANF'ın kurucusu Jorge Mas Conasa tarafından finanse edildiğini anlattı.

Herşeyin Conasa'nın kontrolü altında gerçekleştiğini belirten Posada, toplam rakamın 200 bin doları bulduğunu belirterek, ‘Ne zaman paraya ihtiyacım var desem. Bana 5 bin, 10 bin ya da 15 bin dolar yolla desem, bu parayı bana yolladı’ dedi. Paranın Conasa'nın özel ya da şirket hesabından ya da dernekten geldiğini anlatan Posada, paranın ‘Kilise için’ koduyla kendisine yollandığı söyledi.

Geçen yıl düzenlenen bombalı eylemlerinin amacının yabancı turistleri ve yatırımı kaçırmak olduğunu belirten 70 yaşındaki Posada, ‘Biz kimseye zarar vermek istemedik. Sadece büyük bir skandal yaratarak turist akışını durdurmak istedik’ diye konuştu. Kübalı kaçak, saldırılarda ölen İtalyan turistle ilgili olarak da ‘Olaylarda bir kişinin ölmüş olması üzücü. O İtalyan yanlış zamanda, yanlış yerde bulunuyordu’ dedi.

Merkezi Miami'de olan CANF ise dernek ve geçen yıl ölen liderleri Mas Conasa aleyhindeki iddiaların ‘doğru’ olmadığını açıkladı. Ronald Reagan, George Bush ve Bill Clinton dönemlerinde Beyaz Saray'da ağırlanan Mas Conasa, ABD'nin Küba politikasının belirlenmesinde rol oynayan önemli simalardan biriydi. Florida ve ulusal seçimlerde Küba kökenli oyları yönlendirme açısından etkili bir potansiyele sahip olan Conasa Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'ye de yüklü bağışlarda bulunmuştu.

Derneğin bu türden karanlık işlere bulaştığının kanıtlanmasının ABD Yönetimi'ni zor durumda bırakacağı söyleniyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!