Kremlin'i şahinler koruyor

Güncelleme Tarihi:

Kremlini şahinler koruyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özel olarak eğitilen şahin ve atmacalar Kremlin’de çalışan Rus liderlerinin kargalardan rahatsız olmasını önlüyor. Kremlin’in özel kuş timi ‘Ornitolog’ Stalin zamanında kurulmuş.

Yıl 1945. İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ertesi. Jozef Stalin, Kremlin Sarayı'nda, 20'nci yüzyılın kalan 50 yılının kaderini belirleyecek önemli bir toplantı yapıyor. Politbüro oturumu ateşli bir şekilde sürerken, pencerenin pervazında kavgaya tutuşmuş iki karganın gaklamaları Stalin'in konuşmasını engelliyor. Rusya'nın Babası, güvenlik görevlilerine dönerek ‘Kardeşim, burada hayati meseleleri konuşuyoruz, siz iki kuşun üstesinden gelemiyorsunuz’ diye çıkışıyor. İşte ünlü diktatörün bu çıkışından beri, ‘Ornitolog’ adı verilen özel avcı şahin ve atmaca timi, Rusya'nın kalbi Kremlin'i istenmeyen kuşlara karşı koruyor.

Rusya, Stalin dönemini çoktan arkada bıraktı. Ancak, özel Rus kanalı NTV önceki gün yayınladığı bir röportajda, Ornitolog timinin demokrat Yeltsin döneminde de göreve devam ettiğini ortaya koydu.

Kremlin Ornitologları, başlarındaki ‘kıdemli şahin ve atmaca eğiticisi’ Vladimir Flint'in yönetiminde, bugün bile karga kovalıyor. Flint ‘Kremlin bahçesine sızan kargalara, ve saksağanlara karşı en iyi yöntem, hâlâ babadan kalma avcı kuşları’ diyor. ‘İlk başta binaların çatılarına elektrik telleri çekildi. İşe yaramadı. Ardından, kuşları korkutup kaçırtmak için teyp bantlarından gürültü verildi. Banttan verilen bu sesler değil kargaları kaçırmak, kuşları Kremlin’e çekti. Meğer banttaki kuş sesleri imdat isteyen karga sesiymiş. Kremlin'in semaları kargalarla örtüldü. Sonunda bize geldiler. Şahin ve atmacaların ezelden beri insanoğlu tarafından kuş avlamak için kullanıldığı bilindiği için bu usül Kremlin'de yeniden denindi. Kısa zamanda istenmeyen kuşlardan kurtulduk.' Kremlin'de, birçok görevli, ellerinde atmaca ve şahinlerle, gün doğarken karga avına çıkıyor.

Şahincibaşı Flint bu arada bir de anısını aktarıyor : ‘Kremlin Sarayı bahçesindeki kilisenin kubbeleri yeniden altınla kaplanmıştı. Güneş ışığında ayna gibi parlayan kubbeler kargaları çekti tabii. Kargalar ve saksağanlar altın kubbelere konuyor, sonra, bir pul altın koparabilmek için, pençeleriyle kubbele tutunup aşağıya kayıyordu. Bizim şahin bölüğü iki saat içinde bir tek kuş bile bırakmadı... Hele bir atmacamız var ki, yakaladığı karga sayısını dikkate alsak, bu kuşa albay rütbesi vermemiz gerekir.’ Flint, aynı metodun havalimanlarında da kullandığını hatırlatarak ‘Özellikle kalkışta ve inişte kuşlar büyük tehlike. Havacılık tarihinde yüzlerce uçak kuşlar sebebiyle düştü. Bana ‘en güvenilir havalimanı hangisidir' diye sorsanız hiç düşünmeden ‘şahin ve atmaca çalıştıran' cevabı veririm' diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!