Kremlin’in zor seçimi

Güncelleme Tarihi:

Kremlin’in zor seçimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

RUSYA Federasyonu yarın sandık başına gidiyor. Yaklaşık 100 milyon seçmen Parlamento'nun alt kanadı Duma'nın 450 milletvekilini belirleyecek. Kritik oylama, Haziran 2000'deki devlet başkanlığı seçimlerinin büyük provası niteliği taşıyor. Kremlin yönetimi Pazar günkü seçimlerde Parlamento'da istediği siyasi dağlımı sağlarsa, altı ay sonra yapılacak Başkanlık seçimlerinde de kendi adayını seçtirip ülkeyi yönetmeye ve ‘malum çevrelere hizmet etmeye’ devam edebilecek.

Seçimlere 26 siyasi parti ve blok katılıyor. % 5 barajı aşarak yeni Duma'ya girme şansı olanların başında komünistler geliyor. Gennady Zuganov liderliğindeki komünistler % 25-30'luk desteği garantilemiş durumda. Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov ve Eski Başbakan Yevgeni Primakov önderliğinde, bürokratların oluşturduğu Tüm Vatan Rusya (OVR) Partisi yüzde 15-20'lik destekle ikinci sırada geliyor.

% 13 oy beklentisiyle üçüncü sırada ise Kremlin'in yarattığı, çarpıcı adıyla ‘Ayı bloğu’ ya da Yedinstvo (Birlik) hareketi bulunuyor. Liberal demokrat bilinen Yabloko Partisi, Vladimir Jirinovski'nin Liberal Partisi ve Sağ Birlik Partisi'nin de parlamentoya girmesi bekleniyor.

Seçimlere üç ay kala Çeçenistan'da askeri harekatı başlatan, dünyaya nükleer tehditler savuran Yeltsin, milliyetçiliği pompalayarak siyasi ve ekonomik çöküşü unutturmaya çalışıyor. Çıkar gruplarınnın elinde acımasız bir silaha dönüşen televizyonları Ruslar artık seyretmez hale geldi. Her türlü kirli oyunların döndüğü oylamaya hile karıştırılacağı ve Yedinstvo (Birlik) hareketinin oylarının % 40'a çıkabileceği ve böyle bir sonucun iç savaşa yol açabileceği söyleniyor.

TÜRKİYE'DEN ÜÇ GÖZLEMCİ

Seçim Komisyonu Başkanı Aleksander Vişnyakov dün yaptığı açıklamada yabancı gözlemci sayısının 1169 olarak belirlendiğini açıkladı. Kritik oylamayı izleyecekler arasında Türkiye'den de üç gözlemci var. Fazilet Partisi'nden Cevdet Akçalı Avrupa Konseyi Parlamentosu grubunda yer alıyor. MHP'li Hakkı Cerrahoğlu ve DYP'li Kemal Çelik AGİT gözlemci grubuyla dün Moskova'ya geldi. Rus siyasi parti ve toplumsal örgütlerinden de yaklaşık 500 bin gözlemci bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!