Kraliçe'nin dili bozuldu

Güncelleme Tarihi:

Kraliçenin dili bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avustralyalı dilbilimciler, başta İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth olmak üzere Kraliyet ailesinin konuşurken giderek ‘avamlaştığını’ ortaya koydu. Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Kraliçe genç kuşakla alt sosyal sınıfların aksanından etkileniyor.

BİLİMADAMLARI, Buckingham Sarayı ile sıradan halk arasında en azından aksan konusunda sınıf farklılığının ortadan kalktığını da tespit ettiler.

Bilim dergisi Nature'de yayınlanan araştırma, İngiltere Kraliçesi'nin 1952 yılından bu yana yaptığı yılbaşı konuşmalarını kapsıyor.

Sydney Macquarie Üniversitesi dil bilimcilerinin yaptığı araştırmaya göre, Kraliçe Elizabeth, özellikle genç ve daha alt sosyal sınıftaki, sıradan İngilizler'in vurgularından etkileniyor. Kısaca Kraliçe sesli harflerin vurgulanmasında, 1950'lerin şık ve zarif Kraliyet konuşmasını terketmiş durumda.

BBC'nin konuyla ilgili düzenlediği programa katılan araştırmacı Jonathan Harrington, ‘Son 40 yıl içinde İngiliz sosyal sınıflarında büyük bir değişiklik yaşanıyor. Ve bu dramatik değişiklik, konuşma dilinde net bir şekilde gözleniyor. Monarşi, en azından aksan konusunda halktan kopuk olmadığını ortaya koyuyor’ diye konuştu.

BBC SPİKERLERİNDEN ETKİLENDİ

Araştırmacılar bu sonuca ulaşırken özellikle Kraliçe'nin sesli harflere yaptığı vurgular üzerinde yoğunlaştı. 1950 ile 1980 yılları arasındaki ses kayıtlarında, Kraliçe Elizabeth'in, güney İngiltere aksanı ile konuşan BBC'nin genç kadın spikerlerinden etkilendiği görüldü.

Bu tarzdan sadece İngiliz Kraliçesi'nin değil, tüm İngiltere'nin etkilendiği de tespit edilen bir başka gerçek.

PRENS WILLIAMS HARFLERİ YUTUYOR

İngiltere'de farklı aksanlar kullanılıyor. En yaygın aksanlardan biri ‘Cockney ’. Bu aksanda, İngilizler, süt anlamına gelen ‘milk’ gibi kelimeleri telaffuz ederken ‘l’ harfini yutuyor. Ancak Kraliçe'nin konuşmalarında Cockney Aksanı'ndan etkilendiği görülmüyor.

York Üniversitesi dil bilimcilerinden Paul Foulkes ise, Kraliçe olmasa bile, Prens William gibi Kraliyet ailesinin genç bireylerinin kelimeler arasındaki bazı sessiz harfleri yutarak konuşmaya başladığını vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!