Kraliçe alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kraliçe alarmı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2007 00:00

16 yıl sonra ilk kez ABD’yi ziyaret eden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Beyaz Saray’ı teyakkuza geçirdi. Teksaslı ABD Başkanı Bush’un, yarınki akşam yemeğinde, Kraliçe için uygulanan "olağanüstü" protokol kurallarına ayak uydurup uyduramayacağı merakla bekleniyor. First Lady’nin baskıları üzerine bir gece için kovboyluktan vazgeçmeye razı olan Bush’un eline bir de adab-ı muaşeret listesi tutuşturulacak.

İNGİLTERE Kraliçesi 2. Elizabeth, en son 1991’de baba Bush döneminde geldiği ABD’yi yıllar sonra ilk kez ziyaret ediyor. Altı günlük gezisine Amerika’daki ilk İngiliz kolonisi olan ve tam 400 yıl önce Virginia eyaletinde kurulan Jamestown’u ziyaret ederek başlayan 2. Elizabeth’e, eşi Prens Philip eşlik ediyor.

ŞİŞEDEN SU İÇECEK Mİ

Kentucky’nin meşhur Derbi at yarışlarını izledikten sonra bugün başkent Washington’a geçen İngiliz kraliyetinin ABD ziyaretinde zirve noktayı, yarın Beyaz Saray’da yenecek akşam yemeği oluşturacak. ABD ve İngiliz basınının yanısıra tüm dünya medyası, Teksas usülü rahat ve kabadayı tavırlarıyla tanınan ABD Başkanı George W. Bush’un, Kraliçe karşısında vereceği akşam yemeği sınavını merakla bekliyor. Beyaz Saray kaynakları, Kraliçe onuruna devlet
/images/100/0x0/55eb2e69f018fbb8f8b09b6d
tarafından verilecek yemeğin, sadece "yılın sosyal olayı" olmakla kalmadığını, tüm Başkan Bush döneminin zirvesini oluşturduğunu belirtiyorlar. Bir Birleşmiş Milletler yemeğinde ağzında yemekle konuşup şişeden su içince, dönemin Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından "bardağı kullanması yönünde" nazikçe uyarılan Bush, 2001 yılında Buckingham Sarayı’nda Kraliçe karşısında Amerikalıları utandırmamıştı.

LAURA İKNA ETTİ

En üst düzey protokol kurallarının uygulanacağı yemeğe kadınlar tuvalet, erkekler ise siyah frak ve beyaz gömlek-papyon takımıyla katılacak. Bush’u bu "eziyete" ikna edenin eşi Laura olduğu belirtiliyor. Bush daha önce hiçbir konuk için bu tür bir protokol uygulatmamıştı.

134 kişinin katılacağı yemek için altın çerçeveli ve elyazısı davetiyeler hazırlandı. Beyaz Saray, yemek konusunda Dışişleri Bakanlığı’ndan yardım istedi. Yemek için Beyaz Saray baştan aşağı elden geçirildi. Beş yemekten oluşan mönüden, çiçek düzenlemelerine ve porselen takımlara kadar herşey Kraliçe’yi bekliyor.

Yap-yapma listesi

Beyaz Saray, Kraliçe 2. Elizabeth’in ziyareti öncesinde görgü ve protokol kuralları konusunda uzmanlardan yardım alıyor. "Başkan’ın görgü kurallarından en azından Kraliçe’ye ’İkinci’ diye seslenmeyecek kadar haberdar olduğunu" belirten uzmanlar yine de endişeli olacak ki, First Lady Laura Bush’a, eşine iletilmek üzere bir liste verdiler. Bush, baba Bush’a başkanlık sırası nedeniyle "41" diyordu. Listede yer alan bazı maddeler şöyle:

Kraliçe’ye "Majesteleri," Prens’e ise "Haşmetmeab" diye hitap edilecek.

Kadınlar için referans yapılabilir, fakat mecburi değil.

Önce Kraliçe elini uzatmadıkça tokalaşılmayacak.

Kraliçe yemeğini bitirdiğinde herkes bitirmiş sayılır. (Bush hızlı yediği için sorun yok.)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!