Kosova'da katliamdan kurtulan bebek kar ve soğuğa dayanamadı

Güncelleme Tarihi:

Kosovada katliamdan kurtulan bebek kar ve soğuğa dayanamadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kosova'nın Yukarı Obriya köyünde dünyayı ayağa kaldıran katliamdan kurtulan tek canlı, Dituriye Deliyay adlı bebek, dün karakışa yenik düştü ve donarak can verdi.

Kosova'ya ilk kar geçenlerde yağdı ve bir metreyi buldu. Avrupa'yı donduran, öldüren, bıçak gibi soğuklardan Kosova da nasibini alıyor. Sırpların yanı sıra karakış da talihsiz Arnavutları vuruyor. Sırp katliamları üzerine evlerini, herşeylerini terk edip dağlara çıkan Kosovalı Arnavutlar aç, susuz, ocaksız, kimsesiz ölüme meydan okuyor. Uluslararası kamuoyunun dikkatinin çekildiği ve binlerce mülteciyi tehdit eden kış, tam bir kabus gibi Kosova'ya çöktü.

Kışın kurbanlarının başında çocuklar ve kadınlar geliyor. Erkekler Sırplara karşı savaşırken, kadınlar bebeklerini büyütebilmek için tüm zorluklara göğüs geriyor. Ancak çabalar kimi zaman yeterli olmuyor. Üç aylık Dituriye Deliyay Kosova'daki çetin, insanlıkdışı şartlara daha fazla dayanamadı ve dün son nefesini verdi.

Kosova'da yaşanan utanç verici vahşetin sembol bebeklerinden Dituriye'nin kısacık yaşam öyküsü hazin film senaryolarını anımsatıyor. O, barut, kan kokuları arasında dünyaya gözlerini açtı. İlk çığlığını patlattığında amansız çarpışmalarla kuşatılmıştı. Eylül ayının sonlarında bir kara günde Yukarı Obriya'yı Sırplar bastılar. Annesi vurulduğunda 40 günlük Dituriye henüz 40 günlüktü ve süt emmekteydi. Sırplar ailesinden 21 kişiyi hunharca öldürdüler. Katliam sonrasında annesinin kanlı göğüslerinden süt yerine kan içti, saatlerce ağladı ve sonunda mucize eseri sesini duyurabildi.

Silahlar sustuğunda köye gelen İnsan Hakları Konseyi cesetler arasında bir bebek çığlığı duyduklarında kulaklarına inanamadılar. Dituriye annesinin koynundaydı ve hemen yanıbaşında biberonu duruyordu. Uluslararası yardım uzmanları, bebeğin çaresiz, şaşkın bakışları karşısında gözyaşlarını tutamadılar. Dituriye Kosova'daki savaşın ortasında bir başına kalmıştı. Yabancı uzmanlar bir süre ilgilendikleri Dituriye'yi daha sonra köy halkına teslim ettiler.

Yukarı Obriya'daki katliam BM ve NATO'yu harekete geçirdi, Sırplara ültimatomlar verildi, ancak Kosovalıların yaşamında pek fazla bir değişiklik olmadı. En elverişli şartlarda büyümesi, serpilmesi gereken Dituriye hem açlığı, hem soğuğu kaldıramadı ve dün annesinin yanına uçtu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!