Kosova, Vietnam olabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Kosova, Vietnam olabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kosova'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük mülteci trajedisi yaşanırken, savaşın korkunç

yüzüyle ilgili yeni sorular da gündeme geliyor. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Sunday Times ‘‘Bir başka Vietnam mı’’ başlığı altında NATO'nun Kararlı Güç harekatını değerlendirdi. Gazete, askeri otoritelerin, devlet adamlarının ve ünlü politikacıların Kosova Savaşı'yla ilgili görüşlerini aktardı.

BARBAR MILOSEVİÇ

Henry Kissinger (ABD eski Dışişleri Bakanı): NATO, etnik temizliğin son bulması için başlattığı kampanyayı yarıda bırakırsa, çöker. Hava savaşının sona erdirilmesi için koşullar şöyle olmalıdır: Ateşkesin hemen sağlanması, Sırp askerlerinin geri çekilmesi, Kosova'nın özerkliğiyle ilgili görüşmelere derhal başlanılması... Miloseviç'in barbar bir kasap olduğu kesin, ancak Sırpların silinmesi Balkanlar'daki dengeyi tümden tehlikeye düşürebilir.

KATİAMLAR BİTSİN

Javier Solana (NATO Genel Sekreteri): Hedefimiz katliamlara son vermektir. Görüşme masasına yeniden dönmesini sağlayana kadar Miloseviç'i bombalayacağız demedik.

SIFIR ÖLÜM TEORİSİ

Philippe Morillon (Bosna'daki eski BM komutanı): Kesin olan bir tek şey var: Savaş, hava bombardımanlarıyla sınırlı kalamaz. Kara harekátından nasıl kaçınabileceğimizi kestiremiyorum. Amerikalıların ‘‘sıfır ölüm’’ teorisi operasyonun sonuçsuz kalmasından başka işe yaramaz. Öldürüp ölmeyi göze alamayan asker olabilir mi?..

BOMBARDIMAN MANTIKLI

Sir Peter de la Billiere (İngilizlerin Körfez Savaşı komutanı): Dramatik bir gelişme olmadığı takdirde, bu gidişle Kosova tüm Arnavutlardan temizlenecek.

Kosova'ya kara güçlerinin toparlanması (en az 100 bin asker) ayları alabilir. Şu anda yapılabilecek en mantıklı şey, bir gece boyunca başkenti yoğun bombardımana tutmak. Yugoslavya Devlet Başkanı'nın sarayı, meclis binası, savunma bakanlığı, radyo ve televizyon istsyonları, tren hatları ağır hasar görmeli. Ancak bu Kosova'daki etnik temizliğe son verdirebilir.

UCK SİLAHLANSIN

Zbigniew Brzezinki (Başkan Carter'ın ulusal güvenlik danışmanı): Bu aşamada üç önemli adım atılabilir: Stratejik ve taktik hava saldırılarının birlikte uygulanması. İkinci adım, Batı'nın Kosova Kurtuluş Ordusu'nu (UCK) silahlandırması, hatta NATO kara gücünün bazı noktalarda ona destek sağlaması. Üçüncüsü ise Miloseviç diktatörlüğünün Kosova üzerindeki hükümranlık hakkını kaybetmiş olduğunun iyice anlaşılması.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!