Koridor kaygısı

Güncelleme Tarihi:

Koridor kaygısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2016 21:18

Halep’in merkezinde rejim güçlerinin kuşattığı muhalif bölgede bulunanların ayrılması için Moskova’nın önerdiği güvenlik koridorları tartışma yarattı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rusya’dan insani koridor kurulmasını kendilerine bırakmasını istedi.

Haberin Devamı

ŞAM yönetimine bağlı güçlerin son günlerde operasyonlarını artırdığı ve ilerleme sağladığı Halep’te, rejimin Ruslarla birlikte güvenlik koridorları oluşturarak sivilleri ve silah bırakan muhalif savaşçıları tahliye etme girişimine BM’den tepki geldi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rusya’dan insani koridor kurulmasını kendilerine bırakmasını isterken, “BM ve insani yardım ortakları ne yapacağını biliyor” dedi. Mistura, daha önce BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien’ın muhaliflerin elindeki Halep’in doğusuna yardım götürmek için önerdiği 48 saatlik ateşkes çağrısını da yineledi.

GIDA TÜKENİYOR
Mistura, “Top ateşi ve bombardıman varken, insanların bir koridordan yürüyerek geçmesini nasıl beklersiniz?” diye tepkisini gösterdi. Halep’te sadece üç haftalık gıda malzemesi kaldığını ifade eden Mistura, “Zaman Halep nüfusu için tükeniyor” dedi. Bu arada İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yaptığı açıklamada Halep’in rejim kuşatması altındaki bölgelerden çok az sayıda Halep sakininin çıkabildiğini duyurdu. Gözlemevi, muhalif savaşçıların, sivillerin kentten ayrılmasını engellediğini bildirdi. Uluslararası Kızıl Haç kuruluşu ise insani koridorları kullanacak insanlar ve bu bölgelerde görev yapacak yardım görevlilerinin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu.

Koridor kaygısı



300 BİN SİVİL
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, önceki gün yaptığı açıklamada Suriye hükümetiyle birlikte Halep’te 4 insani koridor oluşturacaklarını, bunlardan üçünün siviller ve silahını bırakan muhalif savaşçılara yardım ulaştırmak için, dördüncüsünün de silahlarıyla birlikte kenti terk etmeyi kabul eden muhalif savaşçıların ayrılması için kullanılacağını söylemişti. Şoygu, BM verilerine göre 300 bin sivilin kapana kısıldığı Halep’te muhalif savaşçılara silahlarıyla birlikte kentten ayrılma hakkı tanımalarının sebebinin Halep sakinlerinin güvenliğini sağlamak olduğunu kaydetmişti.

AF AÇIKLAMASI
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, önceki gün 3 ay içinde silah bırakarak teslim olan ve kaçırdıkları kişileri serbest bırakan muhaliflerin affedileceğini açıkladı. Genel af teklifi, Halep’in doğu kısmındaki muhalifleri kuşatma altına alınmasını sağlayan hükümet operasyonlarıyla aynı döneme denk geldi. Suriye’de rejim güçleri Halep’in merkezindeki muhaliflerin son ikmal hattını
7 Temmuz’da kesmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!