Körfez krizi

Güncelleme Tarihi:

Körfez krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ortadoğu'dan destek yok

Askeri operasyonun Ortadoğu'yu yeni bir darboğaza sürükleyeceğinden korkan aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bölge ülkeleri Irak'a müdahaleye karşı çıkıyor. S.Arabistan, Suriye, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün, Katar hatta Kuveyt bile askeri müdahaleye sıcak bakmıyor. Amerikan 5'inci filosuna evsahipliği yapan Bahreyn de olası bir operasyonda üslerini kullandırmayacağını açıkladı. Arap ülkeleri, bu kez operasyona mali destek vermeyi de reddediyor.

Türkiye savaşa hazır

Başbakan Mesut Yılmaz Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile Başbakanlık'ta bir buçuk saat süren görüşme yaptı. Görüşmede Türkiye'nin olası bir savaşa her açıdan hazır olduğu tespit edildi. 1.5 saat süren görüşmeden sonra Karadayı, silahlı kuvvetlerin ihtiyaçlarını ele aldıklarını söyledi.

ABD'nin onayını bekliyor

Irak'ı caydırmak üzere Bağdat'a gitmesi planlanan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak'a gidebilmek için ABD ve İngiltere'nin yeşil ışık yakmasını bekliyor. Annan ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesinin yaptığı müzakerelerde anlaşma sağlanamadı. İngiltere ve ABD, ilk önce Bağdat'ın BM'nin öne sürdüğü koşulları kabul ettiğini açıklamasını istiyor. Annan'ın bu hafta içinde muhtemelen cuma günü bölgeye gidebileceği belirtiliyor.

Uday ve Hamas’tan tehdit

HAMAS ABD'nin Irak'a saldırması durumunda İsraillilere misilleme yapmakla tehdit ederken, Saddam’ın oğlu Uday'ın Babil Gazetesi ‘Bir Arap ülkesinin ABD askeri saldırısını desteklemesi, Araplar arasında sonu gelmeyen bir kan davasına yol açar’ diye yazdı.

Bugün Bağdat yarın Kremlin

Vladimir Jirinovski, Rus Devlet başkanı Yeltsin’den liderden olası bir saldırıyı durdurmasını istedi. Jirinovski, ‘Bugün Saddam’ın saraylarını denetlemesine izin verirsek, yarın ABD bizim saraylarımıza girmek ister' dedi. Rus Dışişleri Bakanı Primakov ise Saddam'ın saraylarını denetime açmaya hazır olduğunu söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!