Konuşmasıyla skandalı bastırdı

Güncelleme Tarihi:

Konuşmasıyla skandalı bastırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Uçkurgate sonrasında ABD Kongresi'nde ulusa sesleniş konuşmasını yapan Bill Clinton, mükemmel sunuşu, konulara hakimiyeti ve kendinden emin tavrıyla şov yaptı. Ancak, skandala hiç değinmeyen Clinton'un konuşması kimi gözlemcilerce ‘ayakları yere basmaz’ bulundu. Konuşma 120 milyon Amerikalı tarafından evlerinde ve sokaklarda televizyonlardan izlendi.

Seks skandalı yüzünden zor günler yaşayan ABD Başkanı Bill Clinton, önceki akşam Kongre'de yaptığı geleneksel ‘Birliğin Durumu’ konuşmasıyla halka seslendi. Irak'tan NATO'nun genişlemesine, sigara yasağından klonlamaya kadar pekçok konuya değinen Clinton, kendinden emin tavrı ve mükemmel sunuşuyla ‘uçkurgate’in yol açtığı kara bulutları dağıtmayı başardı. Clinton, konuşmasında skandalla ilgili tek bir kelime bile etmedi.

Beş yılda işsizliği ve suç oranını önemli ölçüde aşağıya çekmiş, ihracatı ve gelir düzeyini yükseltmiş başarılı bir devlet başkanı sıfatıyla salona giren Clinton, alkışlarla karşılandı. İzleyicilere ‘Baylar ve bayanlar, devleti küçültüp, güçlü bir ulus yarattık’ diye hitap eden Clinton'un konuşması sık sık ayakta alkışlandı.

100 KEZ ALKIŞLANDI

Konuşmasının bir yerinde Clinton, Saddam Hüseyin'in kendisini izlediğinden emin kameraya gözlerini dikerek, ‘Buradaki herkes adına konuşarak söylüyorum dünyanın geleceğine meydan okuyamazsın. Daha önce kitle imha silahlarını kullandın. Senin bunları tekrar kullanmana engel olmakta kararlıyız’ dedi. Clinton'un, bu sözleri oturuma katılan cumhuriyetçiler, demokratlar ve izleyenler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Clinton'u Demokrak üyelerin 100 kez, Cumhuriyetçiler'in de 12 kez alkışladığı gözlendi.

120 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

First lady Hillary Clinton, eşini Kongre'nin balkonlarından birinde dostlarıyla birlikte izledi. Clinton'ın konuşmasında eşini, çocukların eğitimi ve sağlığı konusunda yaptığı çalışmalarındna dolayı övmesi de tüm salondan alkış aldı. Kongre'de Washington'daki kordiplomatik erkanı ‘duayen vekili’ olarak Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nüzhet Kandemir, temsil etti. 1.5 saat süren konuşmanın ABD'de 120 milyon kişi tarafından izlendiği tahmin ediliyor.

ABC Televizyonu'nun konuşma sonrasında 528 kişi üzerinde yaptığı kamuoyu yoklamasında Clinton'un konuşması % 79 oranında destek aldı. Katılımcıların % 56'sı Clinton'un başkanlık görevini ifa edecek dürüstlüğe sahip olduğu görüşünde bulundular. CBS Televizyonu'nun konuşma sonrasında yaptığı kamuoyu oylamasında ise Clinton'un aldığı destek % 73 çıktı. Clinton'un sosyal ve ekonomik başarılarını önplana çıkarıp, gelecekteki hedeflerini ortaya koyduğu konuşmasında üzerinde durduğu ana başlıklar şöyle:

ANA BAŞLIKLAR

Sosyal güvenlik

35 yıl aradan sonra 1999 yılında denk bütçe, beş yılda da 200 milyar dolarlık bütçe fazlası öngören Başkan Clinton, bu gelirlerin öncelikli olarak sosyal güvenlik hizmetleri için harcanması gerektiğinin alını çizdi.

Eğitim ve sağlık

Kongre'ye eğitim ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için tavsiyede bulunan Başkan, sınıfların küçültülmesi ve ilk öğretimde niteliğin artırılması için 100 bin yeni öğretmenin işe alınması ve 5 bin yeni okulun inşa edilmesini önerdi.

NATO'nun genişlemesi

Başkan, ‘demokrasiye evet diyenlere, biz de evet demeliyiz’ diyerek ABD Senatosu'ndan NATO'nun genişlemesine onay istedi.

Asya krizi

Başkan Clinton, Asya'da yaşanan ekonomik krizin Amerikan kıyılarına ulaşmasına olanak vermeden, bunalım içindeki bu ekonomilere IMF aracılığıyla yardım yapılması gerektiğini söyledi.

Klonlama

İnsan kopyalanmasının yasaklanması için Amerikan Kongresi'nin harekete geçmesini isteyen Clinton, bu sözleriyle de büyük alkış topladı.

Sigaraya zam

Başkan Clinton, çocukların sigaradan caydırılması için 10 yıl zarfından bir paket sigaraya 1.5 dolar yapılmasını öngören kanunun da bir an önce kongreden geçmesini talep etti.

Siyası yorumcular, bir haftadır uçkurgate ile boğuşan ve başkanlığı tartışılan Clinton'un konuşmasına ‘pekiyi’ not verdiler. Ancak bazı gözlemciler ise Clinton'un yeni fikirler ortaya koyamadığı gibi Kongre'deki alkış yarışını ‘yapay’ bulduklarını söylediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!