Kongre şokta, basın öfkeli

Güncelleme Tarihi:

Kongre şokta, basın öfkeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özel Savcı Kenneth Starr'ın raporunun geçtiğimiz cuma günü Kongre'ye gönderilmesinden sonra kısa sürede Internet'te yayınlanması bazı Kongre üyelerinin tepkisine neden oldu. Raporun ayrıntılarını okuyan bazı Kongre üyeleri, ‘‘Keşke bu raporun Internet'te yayınlanması için oylama yapılmadan önce belgeyi görebilseydik’’ dediler.

Amerikan basınının ağırlıklı bir bölümü Başkan Bill Clinton'ın istifa etmesi gerektiğini yazarken, bazı gazeteler Kongre'nin Başkan hakkında karara varmadan önce Starr raporunu çok iyi incelemesi gerektiğini bildirdiler.

Washington Post Starr'ın raporu Clinton'ın davranışları, onuru, görev ve makamına duyduğu saygıyla ilgili korkunç bir portre çiziyor. Bu durumda Kongre'nin Başkan hakkında soruşturma başlatmasından ve Başkan'ı görevden almasından başka çare kalmıyor. Bu rapor açıkça Başkan'ı utandırmak, küçük düşürmek için kaleme alınmış bir kağıt parçası. Ancak Kenneth Starr'ın kötü niyeti Başkan'ı kurtarmaya yetmez.

The New York Times Clinton ister istifa etsin isterse azledilsin, bu raporun izleri asla silinmeyecektir. Şu işe bakın ki, yaptığı sosyal icraatla tarihe geçmek isteyen Clinton, sadece ucuz ve bayağı zevkiyle hatırlanacaktır.

San Francisco Examiner O bir yalancı. O sadakatsiz bir koca. O Beyaz Saray'ı kirletti. Ve o Amerika Birleşik Devletleri'nin Başkanı. En azından şu an için öyle.

Halk savcıya güveniyor

Başkan'ın seks hayatını içeren raporun yayınlanmasından sonra yapılan anketler, halkın nabzının Clinton aleyhine dönmeye başladığını gösteriyor. ABC Televizyonu'nun yaptırdığı ankete göre halkın yarıdan fazlası skandalın Özel Savcı Kenneth Starr tarafından raporda anlatılan versiyonuna inanıyor. Clinton'ın itiraf ve özür dilemelerinin ise Starr raporu kadar inandırıcı olmadığı dikkat çekiyor.

Skandalın en can alıcı noktasını oluşturan ‘‘Başkan'ın Monica'yı yalan söylemeye zorlayıp zorlamadığı’’ konusunda fikri sorulan Amerikalıların yüzde 57'si ‘‘Eğer Başkan Monica'yı yalana zorladıysa hakkında soruşturma açılmalıdır’’ diyor. Başkan hakkında soruşturma açılmasını isteyenlerin oranında ağustos ayına göre 14 puanlık bir artış olduğu görülüyor.

Gore: Clinton gitmesin

ABD Başkanı Bill Clinton'ın görevden alınması halinde Başkanlık koltuğuna oturacak olan Başkan Yardımcısı Al Gore, Clinton'ın görevden gitmesi gerekmediğini söyledi. Clinton'ın Monica ile ilişkisini itiraf edip, özür dilediğine işaret eden Al Gore, ‘Başkan’ın avukatları raporun detayları ve teknik meselelerle uğraşırken, size şunu söylememe izin verin; bu rapor, Amerikan halkının Bill Clinton'ın başkan olması yönünde aldığı kararı iptal ettirmez' dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!