Konfederasyona ABD'den yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Konfederasyona ABDden yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Lefkoşa Büyükelçisi’nin konfederasyon önerisi için ‘olumlu ve faydalı’ demesi Rumları korkuttu. Açıklama ‘konfederasyona yeşil ışık’ olarak yorumlandı.

Amerikan Yönetimi, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın geçtiğimiz ay ortaya attığı konfederasyon önerisini olumlu bulduğunu açıkladı. Konfederasyon konusunda başlangıçta ihtiyatlı bir yaklaşım sergileyen ABD'nin bu tutum değişikliği Rumlar'da şok etkisi yarattı.

ABD'nin Lefkoşa Buyükelçisi Kenneth Brill dün Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Denktaş'ın konfederasyon önerisiyle ilgili olarak ‘Bu öneriyi olumlu ve faydalı buluyorum. Çünkü askeri değil siyasi bir öneridir’ dedi.

Rum Radyosu'nun haberine göre Brill, Kıbrıs'ta iki tarafı görüşme masasına getirmek için Washington'un çabalarına devam ettiğini belirterek ‘İstediğimiz çözüm, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı iki kesimli ve iki toplumlu federasyon yönünde bir düzenlemedir’ diye konuştu.

Brill'in ideal çözüm olarak federasyondan söz etmesine rağmen, konfederasyon önerisini olumlu bulduğunu açıklaması, ‘ABD, Denktaş’ın önerisine yeşil ışık yaktı' şeklinde yorumlandı. Ada'daki siyasi gözlemciler, Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılması için ilk aşamada diyaloğu yeniden başlatmak isteyen ABD'nin tarafları bir gevşek federasyona razı ederek orta yolu bulmayı hedeflediğini belirtiyorlar.

ÖNERİ NEYDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 31 Ağustos'ta ortaya attığı konfederasyon önerisi şu maddeleri içeriyordu.

Türkiye ile KKTC arasında yapılacak anlaşmalarla özel ilişkiler kurulsun.

Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasında da simetrik anlaşmalarla benzer ilişkiler tesis edilsin.

KKTC ile Rum Yönetimi arasında Kıbrıs Konfederasyonu oluşturulsun.

1960 garanti sistemi muhafaza edilsin.

Kıbrıs Konfederasyonu, iki tarafın onayı olursa Avrupa Birliği'ne katılma politikası izleyebilsin.

Rumlar'ın düşmanı Türkiye ve Denktaş'mış

Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı resmen ‘Rumların düşmanı’ ilan etti. Denktaş'ın konfederasyon önerisini reddeden Rum Yönetimi, bu sürpriz çıkışıyla Ada'da ipleri biraz daha gerdi. Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanides, binden fazla Rum'un KKTC'nin Karpaz bölgesindeki Apostol Andreas Manastırı'nı ziyaret etmesini kınayan Rum Anti-İşgal Hareketi PAK'ın eleştirilerini yanıtlarken, Kıbrıslı Türklerle bir sorunları olmadığını ima ederek şöyle konuştu: ‘Bazılarının artık düşmanlarımızın kim olduğuna karar vermesi gerekir. Kıbrıs elenizminin düşmanları işgal ordusu, aşırı uzlaşmaz tezleriyle Rauf Denktaş ve işgal gücü olarak Türkiye’dir.'






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!