Kolombiya'da aşırı sağcı milislere yamyamlık suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Kolombiyada aşırı sağcı milislere yamyamlık suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kolombiya'da solcu gerillalar, ordunun desteklediği sağcı milisleri, öldürdükleri kişilerin beyinlerini yemekle suçladı. Solcu gerillalar, hükümetin iç savaşı sona erdirmek için önerdiği görüşmelerden de çekilebilecekleri uyarısında bulundu.

Ülkenin ikinci büyük gerilla grubu Ulusal Özgürlük Ordusu'nun (ELN) Komutanı Nicolas ‘Gabino’ Rodriguez'in imzasıyla Kolombiya Meclisi'ne gönderilen mektupta, Devlet Başkanı Andres Pastra göreve geldikten sonra geçen üç ayda savaşın şiddetlendiği belirtildi. Sağcı milislerin güvenlik güçleriyle birlikte barbarca eylemler yaptıkları, katliamların yanı sıra infazlarla terör estirdikleri, milislerin pala ve motorlu testereyle kurbanlarını parçaladığı, beyinlerini yediği ve kanlarını içtiği ifade edildi. Mektupta, sağcı milislerin ordunun hava lojistik desteğini aldığı da kaydedildi. Sağcı milislerin yamyamlık yaptığı yönündeki iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanmasa da, katledilenlerin başlarının gövdeden ayrıldığı ve kafalarının motorlu testerelerle parçalandığının görüldüğü kaydediliyor.

Kolombiya'da, gerillalar ve insan hakları grupları, güvenlik güçlerini, solcu gerillalara sempati duyan kimselere karşı sağcı milislerin yürüttüğü ‘kirli savaşa’ açık ya da zımni olarak destek vermekle suçluyorlar. Pastrana, 7 Ağustos'ta göreve gelmiş ve birinci önceliğinin ülkedeki iç savaşa bir çözüm bulmak olacağı sözünü vermişti. ELN ve ülkenin en büyük solcu gerilla grubu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler (FARC) hükümetle barış görüşmelerine oturacaklarını açıklamışlardı. Ülkede yaklaşık 30 yıldır iç savaş sürüyor ve sadece son 10 yılda 35 binden fazla insan yaşamını yitirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!