Köln’de sağ popülistler protesto ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Köln’de sağ popülistler protesto ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2017 15:35

Sağ popülist Almanya için Alternatif partisinin kongresi sırasında Köln’de protesto gösterileri düzenleniyor. Protestolara 50 bin kişinin katılacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Köln’de sağ popülistler protesto ediliyor

SAĞ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin kongresi Köln’deki Maritim Oteli’nde başladı. Sabah saatlerinde otelin yakınında toplanan sol görüşlü göstericiler delegelerin otele girmesini engellemeye çalıştı. “Solidarität Statt Hetze” (Kışkırtma Yerine Dayanışma) adlı grup tarafından yapılan protesto sırasında göstericilerle polis arasında arbede yaşandı, bir polis yüzünden yaralandı. Polis kimi delegelere otele girinceye kadar refakat etti. Grubun kendi verdiği rakamlara göre protestoya 3 bin kişi katıldı.

AfD partisinin Almanya’nın Köln kentinde düzenlenecek kongresini protesto etmek için çok sayıda grup tarafından gösteri çağrısında bulunuldu. Bugün düzenlenecek gösterilere 50 binden fazla kişinin katılması beklenirken kentte güvenliği sağlamak için 4 binden fazla polis görev yapıyor.

Haberin Devamı

SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ DE KATILIYOR

Köln’deki en büyük gösteriyi siyasi parti, sendika, sivil toplum kuruluşu, kilise gibi 80’den fazla kuruluşun oluşturduğu “Köln stellt sich queer” adlı ittifakın düzenlemesi bekleniyor. Dünyaya açıklık, hoşgörü ve dayanışma temalarını taşıyan gösteri tarihi kent merkezinde (Altstadtplatz) yapılıyor.

Sosyal Demokrat Partili Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft ve Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de gösteride bir konuşma yapacak. Heumarkt’ta “Köln gegen Rechts” adlı ittifak tarafından düzenlenen gösteriye de Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping’in katılması ve bir konuşma yapması bekleniyor.

KÖLN’DE YOLLAR KAPANDI

Gösteriler Köln’deki gündelik hayatı da etkiliyor. Gösterilerin düzenlendiği meydanlarda lokanta ve restoranların dış mekânları kapalı. Otobüs ve metro seferleri de kısmen gösterilerden etkileniyor. AfD kongresinin düzenleneceği Maritim Oteli’nin bulunduğu bölge de araç trafiğine kapalı.

Köln polisi dün gösteriler sırasında antifaşist otonom grupların şiddete başvurma ihtimali üzerinde durduklarını açıklamıştı. Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies, otonom grupların internet sayfaları üzerinden “Köln’e gelin” çağrısı yaptığını ve çağrıda “Bu bizim bayramımız ve onların cehennemi olacak. Konfeti yerine ateş. Son çağrı: Konfeti yerine ateş. Köln cehennemine hoş geldiniz” ifadelerinde bulunulduğunu söyledi. Jürgen Mathies yüzlerce sol görüşlü ve şiddet eğilimli göstericinin kente geldiğini tahmin ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Öte yandan polis terör saldırısı tehdidi nedeniyle de alarmda. Aşırı sağcı olduğu sanılan kimliği belirsiz bir şahıs polise bir elektronik posta gönderdi. Borussia Dortmund takım otobüsüne düzenlenen saldırının “son uyarı” olduğunu yazan şahıs 22 Nisan’da “renkli kanın akacağını” ifade etti.

Köln’de sağ popülistler protesto ediliyor


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!