Kohl'ü deviren adam

Güncelleme Tarihi:

Kohlü deviren adam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Alman Sosyal Demokrat Parti'nin başbakan adayı Gerhard Schröder, Helmut Kohl'ün 16 yıllık iktidarına son vererek tarih yazdı. İşçi bir ailenin oğlu olan Schröder sıkıntı içinde büyüdü. Ancak yılmadı. 35 yıldır SPD için çalışan Schröder, sonunda en büyük hayaline ulaştı.

‘Buraya girmek istiyorum’ diyordu Gerhard Schröder, bir süre önce Bonn'daki Başbakanlık Konutu'nun önünde açıklama yaparken. Sosyal Demokratlar'ın Başbakan adayı Gerhard Schröder'in bu hayali sonunda gerçek oldu. Schröder, önceki gün Almanya'da yapılan seçimlerde 16 yıldır aralıksız Başbakanlık yapan Helmut Kohl'ü devirmeyi başardı.

1.93 metrelik boyu ve 160 kilogramlık iri cüssesiyle Helmut Kohl, dört kez Sosyal Demokratlara direnmişti. Schröder ise 1.78'lik boyu ve 79 kg ağırlığındaki Schröder ise ‘şişko’yu koltuğundan kaldırmakta hiç zorlanmadı. Halkın, ‘istikrar’ yerine ‘değişimden’ yana oy kullanmasıyla Hrıstiyan Demokrat/Hrıstiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) iktidarı son buldu. Helmut Kohl, doğrudan değil, ancak parti listesinden parlamentoya girebildi.

Panayırdan zirveye

Gerhard Schröder, 7 Nisan 1944 doğumlu, yani 54 yaşında. Tıpkı Kohl gibi Koç burcu. Hayat çizgisi sürekli yükselişte olan istikrarlı bir grafik çizdi. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Mossenberg kentinde doğdu. Annesi hizmetçilik yapıyor, babası ise panayırlarda çalışıyordu. Gerhard'ın dünyaya gelmesinden kısa bir süre baba Schröder, Romanya'da savaşta öldü.

Anne Erika, fabrikada çalışıp temizliğe giderek Gerhard ve ablasını büyüttü. İlk öğretimini tamamladıktan sonra perakende satış uzmanlığı stajı gördü. Ancak bu Schröder'e uymadı. Gündüzleri çalışıp, akşamları okula giderek liseyi tamamladı. 1963 yılında SPD'ye katılan Schröder, sonunda üniversite gitme hayalini de gerçekleştirdi. Göttingen'de hukuk eğitimi gören Schröder, 32 yaşında avukatlık yapma hakkı kazandı. 1990 yılına kadar da Hannover'de serbest avukat olarak çalıştı.

Ancak siyaset Schröder'in hayatında hep ağır bastı. Schröder, 1980-86 döneminde Federal Parlamento'da milletvekilliği yaptı. 1990'da Yeşiller'in desteğiyle Aşağı Saksonya Eyalet Parlamentosu'nda başbakanlık koltuğuna oturdu. 1 Mart 1998'de yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SPD'yi tek başına iktidara taşıdı. Bu zafer Schröder'e partinin başbakan adayı olma yolunu açtı.

‘Duayen’ kaybedince gitmeyi bildi

Kohl, Avrupa’daki en ‘eski’ başbakandı. 16 yıl hizmet etti. Ve ilk seçim mağlubiyeti üzerine ‘benden buraya kadar’ diyerek parti başkanlığını bıraktı.

Sonuçlar belli olur olmaz yenilgiyi kabul ettiğini ve tüm sorumluluğun kendinde olduğunu söyleyen Helmut Kohl, Hrıstiyan Demokrat Parti'nin liderliğinden de ayrılmaya hazırlanıyor. Kohl'den sonra CDU'nun Bavyera eyaletindeki kardeş partisi ve koalisyon ortağı Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) lideri olan Almanya Maliye Bakanı Teo Waigel de parti liderliğinden ayrılacağını açıkladı.

4 kez Sosyal Demokratlara direnen Kohl, 52 yaşında ilk kez başbakanlık koltuğunda oturduğunda Avrupa'nın en genç başbakanı ünvanını aldı. 16 yıl aralıksız başbakanlık görevini yürüten Helmut Kohl, bu özelliğiyle de Avrupa'da en çok iktidarda kalan lider ünvanını kazandı.

‘Şişko’, ‘armut’ gibi lakapları bulunan Helmut Kohl, 3 Nisan 1930'da Ludwigshafen'de doğdu. Bir maliye memurunun üç çocuğundan en küçüğüydü. Siyaset bilimi ve tarih okuyan Helmut Kohl, 52 yıldır siyasetle uğraşıyor. 38 yıldır Hannelore ile evli olan Kohl'ün Walter ve Peter isimli iki oğlu var.

Almanya Başbakanlığı'nı garantileyen Gerhard Schröder, selefi Helmut Kohl'den kendisine dış politika konusunda danışmanlık yapmasını isteyebileceğini söyledi. Schröder, Der Spiegel Dergisi'ne verdiği demeçte, ‘Dış politika konusundan benden çok daha fazla ayrıntı biliyor. Ona bu teklifi götürerek küçük düşmüş olmam’ dedi.

Bonn’da hızlı koalisyon pazarlığı

SPD ile Yeşiller, daha seçim akşamı koalisyon görüşmelerini başlattılar.

Kırmızı ile Yeşiller'in koalisyon hükümeti oluşturması halinde iktidar 669 sandalyeli Federal Parlamento'da 21 sandalyeyle çoğunluğu elinde bulunduracak. SPD lideri Gerhard Schröder, ‘21 sandalyelik bir çoğunluk istikrarlı bir hükümet kurmak için yeterli’ dedi.

Sosyal Demokratlar CDU ile ‘büyük koalisyon’ oluşturulmasını da önermişler, ancak karşı taraf buna sıcak bakmamıştı. Ancak SPD, eski Doğu Alman Komünist Parti'nin devamı olan Demokratik Sosyalizm Partisi'ne sıcak bakmıyor. Bu arada Dışişleri Bakanlığı'na Yeşiller'in liderlerinden Josckha Fischer'in getirilebileceği telaffuz edilmeye başlandı. Josckka Fisher, Yeşiller'in ılımlı kanadını temsil ediyor.

Her yerde sol

İngiltere ve Fransa'dan bir yıl sonra Almanya'da da merkez sol kazanınca 15 üyeli AB’nin (İspanya ve İrlanda dğşğndaki)13 ülkesi nde iktidar sol partilere gitti. Avrupa Birliği’nin siyaset haritası şöyle:

Almanya: Sosyal demokrat /Yeşiller koalisyonu bekleniyor

Avusturya: Başbakan Klima liderliğinde sağ-sol koalisyonu

Belçika: 3 yıldır sosyal hıristiyan - sosyalist koolisyonu

Danimarka: Sol koalisyonu tarafından yönetiliyor.

Finlandiya: Sağ-sol koalisyonu ülkeyi yönetiyor.

Fransa: 1997'de yapılan seçimlerde sol iktidara geldi

Hollanda: 1998 Mayısı'nda sol koalisyon kuruldu

İsveç: Sosyalist Parti Mart 1996'dan beri azınlık hükümeti.

İtalya: Prodi liderliğinde sol koalisyon iktidarda

Lüksemburg: 10 yıldır sosyal demokratlar iktidar koltuğunda.

Portekiz: 1995'ten beri Sosyalist Guterres görevde

Yunanistan: 2 yıldır milliyetçi sol parti PASOK iktidarda

VE İKİ İSTİSNA

İrlanda: Merkez sağdaki ‘Fianna Fail’ ülkeyi yönetiyor.

İspanya: 1996'dan beri sağ eğilimli Halk Partisi yönetimde

Sosyal Demokrat Gerhard Schröder, Başbakan Helmut Kohl'ü Bonn'daki başbakanlık koltuğundan etti. Kohl, memleketi Ludwigshafen'de ise SPDx'li rakibi Bayan Doris Barnett'e yenik düştü. Seçim bölgesinden doğrudan parlamentoya seçilemeyen Kohl, ancak parti listesinden meclise girebildi.

Clinton gibi rezil olmadı

Schröder, siyaset hayatındaki istikrarı ise özel yaşantısında zor buldu. Gerhard Schröder, geçen yıl Ekim ayında üçüncü eşinden boşandıktan üç hafta sonra 7 yaşındaki bir kızı bulunan gazetesi Doris-Köpf (34) ile dördüncü evliliğini yaptı. Ancak ABD Başkanı Bill Clinton'ın aksine Schröder'in fırtınalı aşk hayatı ve evlilikleri, seçim kampanyası döneminde çok az gündeme geldi. Eşine destek olmak için işten ayrılan Doris-Köpf ise sürekli arka planda kalmayı tercih etti. Seçim öncesinde ender yaptığı açıklamalarda genç kadın, kocasının başbakan seçilmesinin ardından Hannover'de yaşamaya devam etmek istediğini söylüyordu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!