Kohl uluslararası rüşvet götürmüş

Güncelleme Tarihi:

Kohl uluslararası rüşvet götürmüş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fransız petrol şirketi Elf'in, Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl'ün partisine bir rafineri satışı için 15 milyon dolar ‘bağış’ yaptığı ortaya çıktı. Alman gizli servisinin de karıştığı bağış pazarlığında, Kohl'ün can dostu Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand aracılık yapmış.

ALMANYA'da eski Başbakanı Helmut Kohl'le partisi Hırıstiyan Demokratları (CDU) sarsan bağış skandalı artık rüşvet skandalına dönüştü. Kohl'ün partiye bağış adı altında Elf ve Airbus şirketlerinden yüksek miktarlarda rüşvet aldığı, hatta Elf'in 15 milyon dolarlık ‘bağışına’ dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın aracılık yaptığı ortaya çıktı.

Alman adaletinin yanısıra medya da Kohl'ün yakasını bırakmıyor. Alman ARD ve France-2 televizyonları, Doğu Almanya'daki Saksonya-Anhalt eyaletinde bulunan Leuna rafinerisinin Fransız Elf şirketine satışı sırasında Kohl'ün partisi CDU'ya tam 15 milyon dolar rüşvet verildiğini ileri sürdü. Der Spiegel dergisi de, 1992 yılındaki satışla ilgili belgelerin esrarengiz bir şekilde kaybolduğunu ortaya çıkardı.

Haberlere göre, satışa ve CDU'nun aldığı ‘yardıma’ Alman gizli servisi de yardım etti. Kohl'ün ‘can dostu’ Mitterrand, Elf'in Leuna rafinesini almak için uğraştığı sırada Hırıstiyan Demokratlar'a yardım yapılmasını tavsiye etti.

Bu tavsiyenin ardından Alman gizli servisi ajanları, aracılar ve Elf'in üst düzey yöneticileri İsviçre'nin Cenevre kentindeki Richmond Hotel'de bir araya geldi. Alman devletine ait Leuna rafinerisinin 43 milyon dolara satılmasını ve 15 milyon dolar da 1994 yılı seçimleri için CDU'ya yardım yapılmasına karar verilerek eller sıkıldı.

France-2 ve ARD televizyonları, Mitterrand'ın yakın bir çalışma arkadaşının, ‘Bu rüşvet ya da yolsuzluk değil, Avrupa için devletler arası yapılan bir yardım’ şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Helmut Kohl ise, hemen yazılı bir açıklama yaparak, ‘Bu iddialar siyasi cinayettir. Elime ne rüşvet ne de komisyon parası değdi’ dedi.

Elf'in Doğu Almanya'daki petrol yatırımlarına aracılık yapan bir Fransız işadamı ise, ‘bağışın’ banka yöneticileri ve dönemin Alman Ekonomi Bakanı aracılığıyla yapıldığını söyledi.

CDU'daki intiharda cinayet şüphesi

CDU'daki bağış skandalı nedeniyle canına kıydığı öne sürülen parti Meclis Grubu mali sorumlusu Wolfgang Hüllen'in öldürülmüş olabileceği kuşkusu gündeme geldi. Bu kuşkulara özellikle Hüllen'in cep telefonunun kayıp olması ve ailesinin de intihar için bir neden bulunmadığını söylemesi yol açtı.

Hüllen'in Bonn'da yaşayan ailesinin avukatı Wolfgang Wackers, intihar olayının kesin olarak kanıtlanmamasından dolayı, ailesinin, ceset üzerinde otopsi yapılması için savcılığa başvuracağını bildirdi.

Wackers, Hüllen'e ait cep telefonunun kayıplara karıştığını belirterek, ‘‘Cep telefonuyla yapılan son görüşmeler, belki intihar olayına ışık tutabilir’’ dedi. CDU/CSU Meclis Grubu da, Hüllen'in ailesine bıraktığı iki veda mektubunun içeriği hakkında bilgi edinmek istediğini ve bunun için savcılığa başvuracağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!