Klerides'in koltuğu tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Kleridesin koltuğu tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakanlık sisteminin uygulandığı Güney Kıbrıs'ta yaklaşık 410 bin seçmen, ülkenin yeni liderini belirlemek için 8 Şubat'ta sandık başına gidiyor. Şubat 1993'te yapılan seçimi kılpayı farkla kazanan 78 yaşındaki Klerides, bu seçimde koltuğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Yaş ortalaması 64.8 olan 7 adayın katıldığı seçimde ilk turda hiçbir adayın % 50'yi aşamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. En fazla oy alan iki aday arasında 15 Şubat'ta yapılacak ikinci turun şimdiki Başkan Glafkos Klerides ile bağımsız aday Yorgo Yakovu arasında kıyasıya bir mücadeleye sahne olması bekleniyor.

TÜRKİYE’Yİ ETKİLEMEZ

7 adayın da seçim propagandalarını ‘işgalci Türkiye’nin kovulması ve Kıbrıs'ın bir Helen adasına dönüştürülmesi' temeline oturtmaları nedeniyle seçimlerden çıkacak sonuç Kıbrıs sorununun gidişatını değiştirmeyecek.

Klerides, seçimlere kurucusu olduğu merkez sağ Demokratik Seferberlik Partisi adayı olarak katılıyor. 5 yıl içinde silahlanmaya 353 trilyon TL harcayan Rum lider, yarışa Rusya'ya sipariş verilen S-300 füzeleri, Baf Hava Üssü ve Güney Kıbrıs'ın AB üyeliği kozlarıyla giriyor.

Komünist AKEL ve merkez sağdaki Demokratik Parti'nin desteğiyle seçimlere katılan eski Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ise Klerides'ten daha aşırı görüşleriyle puan toplamaya çalışıyor. Yakovu, Klerides'i tavizkar bir tutum takınmakla suçluyor. Klerides'ten 18 yaş genç olması Yakovu'nun en önemli avantajlarından biri. Anketlerin bazılarında Klerides, bazılarında da Yakovu önde görünüyor. İki adayın oyları % 38 ile % 40 arasında değişiyor.

Bu durumda, ikinci turda yaklaşık % 10 oyu olan Vassos Lissarides liderliğindeki sosyalist EDEK Partisi anahtar rolü oynayacak. İkinci turda DİKO'nun tavrı da sonucu etkileyebilek. Parti üst yönetimin, aynı görüşleri savunmalarına rağmen Klerides'i hırpalamak için AKEL'in çizgisindeki Yakovu'yu desteklemesi tabanda rahatsızlık yarattı. İkinci turda tabandaki çözülmenin büyümesi durumunda Klerides'in şansının artabileceği ifade ediliyor. % 6 civarında oy alacağı tahmin edilen eski Başkan Yorgo Vasiliu ise ikinci turda tercihini Yakovu'dan yana kullanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!