KKTC'yle bütünleşme süreci

Güncelleme Tarihi:

KKTCyle bütünleşme süreci
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ve KKTC, AB’nin Rum tarafına yeşil ışık yakan kararından sonra bütünleşme yolunda ilk adımı attı. Kıbrıs’ın dış politikası artık Türkiye şemsiyesi altına alınıyor.

Türkiye ve KKTC, Avrupa Birliği'nin Lüksemburg Zirvesi'nde tüm uyarılara rağmen Rum Yönetimi'ne yeşil ışık yakmasına misilleme olarak daha önce dünyaya ilan ettiği bütünleşme önlemlerini uygulamaya koymaya başladı. Bu çerçevede iki ülke arasında dün ‘İşlevsel ve Yapısal İşbirliği Protokolü’ imzalandı. Lefkoşa'da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Korkmaz Haktanır ile KKTC Dışişleri Bakanı Taner Etkin'in imza koyduğu protokolle KKTC'nin dış politika menfaatleri Türkiye'nin şemsiyesi altına alınıyor. Protokolde şu maddeler yer alıyor:

Kıbrıs'ı ilgilendiren tüm uluslararası toplantılarda Türkiye heyetlerine KKTC temsilcileri de dahil edilecek.

Siyasi danışma mekanizması çerçevesinde KKTC ile Türkiye arasında sürekli siyasi ve ekonomik danışma komiteleri kurulacak. Komiteler, bakanlar ve müsteşarlar düzeyinde toplanacak.

Taraflar, KKTC'nin uluslararası camia ile bütünleşmesini sağlayacak gerekli adımları atacak.

İki ülke dışişleri bakanlıkları, karşılıklı olarak her düzeyde personel teatisinde bulunabilecek, merkez ve dış temsilciliklerinde bu personeli görevlendirebilecek.

Bakanlıklar arasında eğitim, staj ve benzeri alanlarda karşılıklı işbirliği yapılacak ve her düzeyde personelin merkez ve dış teşkilatında hizmet içi eğitim yapması sağlanacak.

KKTC Dışişleri Bakanlığı ve dış temsilciliklerinin ihtiyaç duyabileceği malzeme ve araç-gereç Türkiye Dışişleri tarafından temin edilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!