Kızılca kıyamet koptu

Güncelleme Tarihi:

Kızılca kıyamet koptu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2010 00:00

Macaristan’ın batısındaki Ajka kasabasında bir alüminyum fabrikasındaki iki setin yıkılmasıyla taşan 1 milyon metreküp kimyasal çamurun Tuna nehrine akmasından endişe ediliyor. Macaristan, bölge ülkeler ve AB alarmda.

Haberin Devamı

KIZIL ÇAMUR TUNA'YA AKTI

BAŞKENT Budapeşte’nin 160 km güneybatısındaki Ajka kasabasında önceki gün alüminyum fabrikasında meydana gelen kaza diğer ülkeleri de yayılabilir. Atık maddelerinin toplandığı dev biriktirme göletinin bentlerinin yıkılmasıyla yer yer 2.5 metreye ulaşan kimyasal kızıl çamur dalgalar en az yedi köyü bastı. Üç bölgede olağanüstü hal ilan edilirken ikisi çocuk dört kişi öldü, yüzden fazla kişi yaralandı, altı kişi kayboldu. Hastanede tedavi görenlerden sekiz kişinin durumu ağır. Arabalar ters döndü, köprüler yıkıldı. Ordu yüzlerce kişiyi tahliye etti.
AB de alarma geçti
Adını vermeyen bir işçi, felaketi “Burada hâlâ kaos var. Kimse ne yapacağını, nereden başlayacağını bilmiyor. Rezalet. Herşey yavaş işliyor” dedi.  İçinde kurşun, krom, arsenik, kadmiyum gibi metal atıkların, bölge akarsularında canlı hayatın bitmesinden endişe ediliyor. Felaket bölgesine akın eden bakanlar, milyonlarca dolara mal olan, zehirli atığın temizlenmesinin bir yılı alacağını söyledi. AB ise dün açıklama yaparak zehirli atığın diğer Avrupa ülkeleri için de

/images/100/0x0/55ea67b1f018fbb8f87dc096
ekolojik bir felakete dönüşebileceğini söyledi. AB sözcüsü Joe Hennon, Macar yetkililerin talepte bulunmaları durumunda AB’nin yardıma hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Karadeniz’e akabilir

Asıl büyük felaket, zehirli atıkların Avrupa nehirler sistemine katılmasıyla ortaya çıkabilir.
Felaket, 40 km2’lik bir alana yayıldı. Avrupa’yı neredeyse bir baştan bir başa geçen Tuna Nehri’ne sadece 60 km uzaklıkta.
Macar MTI ajansına göre kimyasal atık dün sınırdaki Gyor-Moson-Sopron’a yaklaştı. yaklaşıyor.
Uzmanlara göre bölge nehirlerinin yataklarından akan sular, 2-3 gün içinde Tuna nehrine ulaşacak. Önlenemezse kızıl çamur Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’dan sonra Karadeniz’e ulaşacak.
Macaristan ise felaketin kontrol altına alındığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!