Kızdırma beni bombalatırım seni

Güncelleme Tarihi:

Kızdırma beni bombalatırım seni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 01:47

Afganistan'da uydu telefonu olan Afganlar, kızdıklarında komşularını koordinatlarını ABD'ye verip bombalatmakla tehdit etmeye başladı. ‘‘Kızdırma beni, ABD'ye ihbar ederim bombalar seni’’ tehdidi Afganistan'da büyük korku yaşatır oldu.

‘SONSUZ Özgürlük’ Harekatı başladığından beri Amerikan işbirlikçisi Afganlar, uydu telefonlarıyla ABD'ye istihbarat veriyor. ABD'de de bu bilgiler uyarınca kendisine yeni hedefler belirliyor. Ancak uydu telefonları, son dönemde Afganistan'da tehlikeli bir silah olarak kullanılmaya başladı. Şimdilerde uydu telefonu sahibi Afganlar, kızdıkları komşularını ABD'ye ihbar etmekle tehdit ediyor.

Geçtiğimiz günlerde uydu telefonu yüzünden Kandahar yakınlarındaki Şirkat-e Mewa köyünde az daha büyük bir facia yaşanacaktı. Taliban karşıtı savaşçı Molla Zilla, astı Fida Can'dan arazi aracını kendisine vermesini istedi. Arazi aracı Afganistan'da olmazsa olmazlar arasındaydı. Fida Can ise aracın devriye olduğunu söyleyerek, isteği geri çevirdi.

Fida Can, bu davranışıyla Molla Zilla'nın tüm öfkesini üzerine çekti. Zilla, Fida'yı ‘‘Arabayı bana ver yoksa ABD'yi ararım, seni bombalatırım’’ diye tehdit etti. Fida Can'ın komşusu Mir Ahmed Şah, bu tür tehditlerin yaygınlaştığını belirterek, ‘‘Çünkü insanlar B-52'den korkuyor’’ dedi.

Ve gerginlik giderek büyüdü. Fida Can, komşularına Molla Zilla ile savaşmanın kaçınılmaz olduğunu ve evlerini terketmelerini istedi. Komşular da canlarını kurtarmak için evleri boşalttılar. Köyün ihtiyarları ve mollalar, Molla Zilla'dan tehdidi geri almasını istediler, bu arada Fida Can'ın adamları köyde kontrol noktaları kurdular. Havaya kurşunlar sıkılıyor, tansiyon artıyordu.

Derken, Molla Zilla'nın bağlılık duyduğu Afgan komutanlarından Emir Lalai'nin oğlu araya girdi. Tansiyon düştü ve komşular evlerine geri döndü. Bu tartışma kazasız belasız son bulurken, Afganların aralarındaki kavgaları çözmek için dünyanın en güçlü hava kuvvetlerinden yararlanıyor olabileceği kuşkusu ağırlık kazandı.

Nitekim geçen hafta Paktia eyaletinin doğusunda ABD uçakları bir konvoya saldırmış, 60 kişi ölmüştü. ABD, konvoyda El Kaide unsurları olduğunu söylerken, Afganlar, konvoyun Kabil'deki yemin törenine giden aşiret liderleri olduğunu savunuyor. Kimine göre ise liderler, iktidar kavgasının kurbanı oldu ve ABD'ye uydu telefonuyla yapılan ihbar sonrasında bir kumpas yüzünden hayatlarından oldular.

Bu haberden Afganistan için çıkarılacak ders: ‘‘Uydu telefonu olan komşunla kavga etme!’’

Afgan yönetimi sıkıldı

ABD canı istediği zaman bombalayamaz

Afganistan'daki yeni geçici yönetim, Taliban ve El Kaide'nin sınırda kalan barınaklarının hemen hemen tamamının imha edilmesi dolayısıyla, Amerikan bombardımanının en kısa sürede durdurulmasını istedi. Savunma Bakanlığı sözcülerinden Muhammed Habil, ‘‘Taliban ve El Kaide'nin kalan güçleri sayı olarak birkaç tane ve belki de en fazla üç gün içinde yok edilebilecek kadar... Bunların da halledilmesinden sonra bombardımana devam etmeye gerek yok. ABD, Afgan Savunma Bakanlığı'nın ve yerel komutanların onayı olmadan istediği zaman bu ülkeyi bombalayamaz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!