Kırım'da Ukrayna'ya füze ve askeri birlik şoku

Güncelleme Tarihi:

Kırımda Ukraynaya füze ve askeri birlik şoku
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 11:22

Rus birliklerinin Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Ukrayna’ya ait iki füze savunma birimini kısmen ele geçirdiği bildirildi. Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya yanlısı Başbakanı Sergey Aksinov ise 5 bin 500’den fazla Ukrayna askerinin Kırım saflarına geçtiğini duyurdu.

Haberin Devamı

AFP'nin haberine göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı sözcüsü Volodymyr Bova, Sivastopol yakınlarındaki Fiolent Burnu'ndaki bir füze savunma biriminin daha kısmen Rus güçlerinin kontrolüne geçtiğini açıkladı. Bakanlık, üsteki füze deposunun kontrolünün ise halen Ukrayna'da olduğunu vurguladı.

Bakanlıktan bir başka sözcü Aleksi Mazepa da yine AFP'ye yaptığı açıklamada, Kırım'ın batı kıyısındaki Evpatorya üssünün kontrolünün kısmen Rus birliklerine geçtiğini söyledi. Mazepa, füze bulunmayan üsteki komuta merkezinin ise halen Ukrayna'nın kontrolünde olduğunu belirtti.

ANKARA'DAN KIRIM İSTİSNASI
Uğur ERGAN / ANKARA

Türkiye, Rusya’nın Kırım’daki askeri varlığını artırmasıyla başlayan gerilim nedeniyle bugün yapılan NATO-AB ortak toplantısında daha önce izin vermediği bir uygulamaya yeşil ışık yaktı.

Türkiye, dünya barışını yakından ilgilendiren olağanüstü bir durum olması nedeniyle, NATO-AB’nin Kırım toplantısına resmen tanımadığı Kıbrıs Rum Kesimi’nin katılmasına izin verdi. Ankara, bu izni verirken, “Bu toplantı gayri resmi düzeydedir, olağanüstü bir durum nedeniyle bu imkan tanınmıştır, bu durum bundan sonraki toplantılar için kesinlikle bir içtihat yaratmaz” şartlarını vurguladı.

Türkiye’nin bu tutumu AB çevrelerinde olumlu bulunurken, “Ankara bu tavrıyla, Kıbrıs’ta yeni başlayan müzakere sürecini de baltalayıcı taraf durumuna düşmek istemedi” diye de yorumlandı.

DAVUTOĞLU LAVROV’LA GÖRÜŞECEK
Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yarın Roma’da yapılacak “Libya Temas Grubu” toplantısı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la başbaşa Kırım konusunu görüşecek.

Kırımda Ukraynaya füze ve askeri birlik şoku
ABD: RUSYA'NIN FÜZESİ RUTİN

DÜN FÜZE DENEMİŞTİ
Rusya dün akşam saatlerinde Hazar kıyısındaki Astrahan bölgesinde yer alan “Kapustin Yar” askeri poligonundan nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası Topol-M füzesi fırlatmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanlığı, söz konusu hamlenin Topol-M füzesinin modernize edilmiş yeni tür savaş başlığının test edilmesi amacı taşıdığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

“Kapustin Yar” poligonundan ateşlenen füze birkaç dakika sonra Kazakistan’ın “Sarı-Şagan” poligonundaki hedefe tam isabet ettiği de kaydedilmişti. ABD yönetimi ise haberdar edildikleri denemenin “rutin” olduğunu duyurmuştu.

Kazakistan Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, bu ay içinde Rusya'dan Kazakistan'a toplam füze daha fırlatılacağını, söz konusu testlerden ilkinin dün yapıldığını belirtti.

HÜRRİYET MUHABİRİ GOOGLE GÖZLÜĞÜYLE GÖRÜNTÜLEDİ

“5500 ASKER SAF DEĞİŞTİRDİ” İDDİASI
Bu arada Kırım Parlamentosu tarafından geçen hafta başbakanlığa getirilen Rusya yanlısı Sergey Aksinov, 5 bin 500’den fazla Ukrayna askerinin Kırım Özerk Cumhuriyeti saflarına geçtiğini duyurdu.

DHA’nın RIA Novosti’yi kaynak göstererek geçtiği habere göre; Aksinov, ülkesindeki birlik komutanlarıyla yaptıkları görüşmeler sonucu çok sayıda Ukrayna askerinin bağımsız Kırım ordusu saflarına katıldığını söyledi.

Bir Kırım hükümet yetkilisi de, “Kırım’da konuşlu 34 Ukrayna askeri birliğinden 23’ü bizim saflarımıza geçti” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’daki üslerdeki Ukraynalı askerleri kuşatanların Rus askeri değil, Kırım savunma birlikleri olduğunu iddia ediyor. Ukrayna ise bu birliklerin Rus özel kuvvetleri olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

AGİT HEYETİNİ SOKMAMIŞLAR
Kırım’daki durumu yerinde incelemek için bölgeye gönderilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) askeri uzman heyetinin bölgeye alınmadığı bildirildi.

Litvanya parlamentosu oturumunda, 15 Avrupa ülkesinin temsilcilerinden oluşan AGİT gözlem heyetiyle ilgili son gelişmeleri aktaran Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, “AGİT heyetinin Kırım yönetimi tarafından yarımadaya alınmadığını öğrenmiş bulunuyoruz. Orada uluslararası örgütlerle temasa geçmeyi pek istemeyen spesifik bir idarenin bulunduğu anlaşılıyor” dedi.

TEKRAR UKRAYNA BAYRAĞI ASTILAR
Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donetsk'te ise eylemciler, geçen hafta sonu Rusya yanlısı göstericiler tarafından ele geçirilen belediye binasına yeniden Ukrayna bayrağı astı.

Haberin Devamı

Ülkede Kasım ayından bu yana devam eden protestoların ardından görevinden azledilen Viktor Yanukoviç'in memleketi olan güneydoğudaki Donetsk'te eylemciler, daha önce Rusya yanlısı göstericiler tarafından ele geçirilerek Rus bayrağı dikilen belediye binasına, bu sabah Ukrayna bayrağı dikti.

Yanukoviç'in, ülkeden ayrılmasının ardından kurulan yeni hükumet, başkent Kiev'de yönetimi ele almaya gayret gösterirken, ülkenin güneydoğusunda ise hükümet karşıtı eylemciler 1 Mart'ta Donetsk belediye binasını işgal etmişti. Dün akşamdan beri eylemlerine devam eden hükümet yanlısı eylemciler ise bu sabah Donetsk belediye binasına Ukrayna bayrağını astı.

erel basında yer alan haberlerde, ülkenin en büyük metalürji sanayi merkezlerinden Donetsk'te, her iki tarafın gösterilerine devam ettiği, polisin bir ihbar üzerine belediye binasında bulunan eylemcileri tahliye ettiği ve binada bomba araması yaptığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!