Kiev'den NATO hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Kievden NATO hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2014 01:02

Ukrayna yönetimi, Rus güçlerinin topraklarına girdiği iddialarını sürdürürken, Kiev hükümetinden Moskova’ya karşı yeni bir hamle geldi.

Haberin Devamı

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, NATO’ya katılmak istediklerini ve bu amaçla parlamentoya bir yasa tasarısı getireceklerini açıkladı. Söz konusu tasarıda Ukrayna’nın AB ve NATO gibi batılı örgütlere girişini önleyecek siyasi ve ekonomik birliklere katılması yasaklanıyor. Böylece Ukrayna, Rusya’nın başını çektiği Avrasya Birliği gibi oluşumlara karşı resmi olarak tavır almış olacak. Kitlesel gösteriler sonunda ülkeyi terketmek zorunda kalan Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç’in devlet başkanlığı döneminde Ukrayna’da ‘hiçbir bloğa katılmama politikası’ resmi olarak kabul edilmişti.

Putin, Ukrayna ordusunu Nazilere benzetti

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaşanan siyasi gelişmelerle ilgili dün dikkat çekici bir yorum yaptı. Putin, Ukrayna ordusunun, Donetsk ve Lugansk gibi Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelere düzenlediği operasyonların kendisine 2. Dünya Savaşı’nda Nazilerin Sovyet kenti Leningrad’ı kuşatmasını hatırlattığını söyledi. Putin, önceki gece bir açıklamada da sınırdaki Ukrayna askerleri için insani koridor oluşturulması önerisinde bulundu. Rusya lideri, “Çok sayıda Ukrayna askeri kapana kıstırılmış vaziyette. Orada büyük can kaybı yaşanmasının önlenmesi için direnişçilerin kıskaca aldıkları Ukrayna ordu birliklerine insani koridor açmalarını teklif ediyorum. Buralarda öleceklerine ailelerinin yanına dönmeleri insani olur” dedi. Bu arada, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de dün NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısı sonrası Rusya’ya ‘Ukrayna’da ciddi şekilde artan yasa dışı faaliyetlerine acilen son vermesi’ çağrısı yaptı. Ukrayna topraklarında olduğunu kabul etmeyen Rusya’ya tepki gösteren Rasmussen, ‘Rusya’nın içi boş inkârına rağmen Rus birliklerinin Ukrayna sınırını kesin olarak geçtiğini’ söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!