Kiev’de ‘özerklik savaşı’

Güncelleme Tarihi:

Kiev’de ‘özerklik savaşı’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2015 21:53

Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Batı’yı destekleyen hükümet arasında gerilim sürerken, doğudaki bölgelerin statüsü ile ilgili görüşmelerin yapıldığı parlamentonun dışında radikal sağ gruplar polisle çatıştı.

Haberin Devamı

Patlamalar meydana geldi. Çoğu güvenlik görevlisi en az 90 kişi yaralandı. Bir polis aldığı kurşun yaralarından öldü. Dün Ukrayna parlamentosunda görüşülen ve doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçı bölgelere daha fazla özerklik verileceği gerekçesiyle aralarında Sağ Sektör ve Svoboda partisi gibi radikal sağcı örgütlerin de olduğu grupların meclis önündeki gösterisi polisle çatışmaya dönüştü. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada protestocuların “birkaç patlayıcıyı infilak ettirdiğini bazılar ağır olmak üzere 90 civarında kişinin yaralandığını belirtti. Ukrayna Ulusal Muhafızları’nda görevli bir polisin kalbine isabet eden kurşun sonucu yaşamını yitirdiğini de ekledi. Bakan Avakov, patlayıcıları atan kişilerin Svoboda Partisi’nin logolarının bulunduğu tişörtleri giydiğini de söyledi.

Haberin Devamı

YERELE YETKİ DEVRİ

Sağ gruplar ile Kiev hükümetini karşı karşıya getiren anayasa değişikleri dün meclisten ilk onayını aldı. Fransız haber ajansı AFP’ye göre yasa tasarısı doğuda ayrılıkçıların denetimindeki bölgelere daha fazla bölgesel ve yerel yönetim hakkı tanıyor. Fakat ayrılıkçıların beklentilerinin aksine sanayi tesislerinin yer aldığı bu bölgelere tam ve kesin olarak özerk statü tanımıyor.

BİLGİ NOTU

Ukrayna’da Şubat 2014’te Kremlin yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinin ardından Rusya, Kırım’ı ilhak etmiş, ülkenin doğusunda yer alan Donetsk ve Lugansk bölgeleri de Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolüne geçmişti. Bugüne dek çatışmalarda en az 6500 kişi hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!