Kıbrıs’ta petrol savaşı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta petrol savaşı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2009 00:00

Kıbrıs’ta devam eden müzakere sürecinin en hassas konusu toprak başlığının görüşülmeye başlamasıyla Rumların Karpaz yarımadası talebi yeniden gündeme geldi. Görüşmeleri yürüten Türk yetkililer ve uzmanlar, Rumların Karpaz ısrarının altında, Türkiye’nin de tespit ettiği KKTC-Türkiye-Suriye üçgeninde petrol ve doğalgaz rezervlerinin yattığını iddia etti.

ADA’nın güneyinde, Akdeniz’in altında 400 milyar dolarlık 8 milyar metreküp petrol ve doğalgaz rezervi tespit eden ve bu bölgeyi parselleyerek uluslararası ihaleler aracılığıyla Amerikan şirketlerine pazarlayan Rumların yeni hedefi Karpaz yarımadası oldu.

200 bin Rum’a toprak

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum lider Dimitris Hristofyas, Kıbrıs görüşmelerinde toprak konusunu ele almaya başladılar. Liderler al-ver sürecine girmeden, genel kriterleri görüştü. Rumlar, "200 bine yakın Rum göçmeni yerleştirecek kadar toprak verin" dedi ve Karpaz’ı işaret etti.

Rumlar harita hazırladı

1974’den günümüze devam eden Kıbrıs görüşmelerinde toprak talebi konusunda sadece Rumlar harita hazırladı. BM, 2002 yılında Rumların Karpaz’ı da dahil eden haritasını Türk tarafının büyük tepkisi nedeniyle reddetti. Rumlarla yürütülen görüşme heyetinin üst düzey bir Türk yetkilisi şunları söyledi:

İsmet İnönü bile vermedi

"1964’te Türkiye’nin en zayıf anında İsmet İnönü bile daha petrol ortada yokken Karpaz’dan vazgeçmedi. 1964’te arabulucu ABD eski Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Türkiye’ye adada sadece Karpaz’ı teklif etti. İnönü hemen kabul etti, ancak Rumlar engelledi. Rumlar, Karpaz yerine İzmir’i isteseler daha kolay alırlar, yani Karpaz’ı vermemiz ne kadar imkansız, anlasınlar."

Hedef bir taşla çok kuş

ABD ve İsrail’in ileri teknoloji ve uydu verileriyle tespit ettiği Doğu Akdeniz’deki petrol rezervleri, sadece Rumları değil, uluslararası şirketlerin de iştahını kabartıyor. Rumların Karpaz üzerinde bazı stratejik hedefleri var.

İskenderun ve Mersin kapanacak

KKTC’nin İskenderun körfezine uzanan burnu Karpaz yarımadasının Rumlara bırakılması, denizlerde kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgenin de Rumlara bırakılması anlamına geliyor. Rumlar böylece İskenderun, Yumurtalık’taki boru hatları ve Mersin limanına giriş ve çıkışları kontrol edecek.

İsrail ve Suriye petrol çıkartıyor

Rumlar, 400 milyar dolarlık petrolü adanın güneyinde buldu, ancak çok daha büyük rezervler Karpaz yarımadasının uzandığı deniz bölgesinde. TPAO Türk karasularında yüksek oranda petrol ve doğalgaz rezervleri tespit etti. Rumlar Karpaz’ı alırsa, petrole de sahip olacak.

Kıyılarda Türk hakimiyeti biter

Kıbrıs adasının kıyı şeridi 782.5 kilometre uzunluğunda. KKTC, ince uzun Karpaz burnu sayesinde kıyıların yüzde 50.61’ini ve 396 kilometrelik şeridi elinde tutuyor. Rumlar 307.6 kilometre ile kıyıların yüzde 39.31’ünü, İngiltere ise, üsleri çevresindeki 78.9 kilometre ile yüzde 10.08’ini kontrol ediyor. Karpaz verilirse, kıyıların çoğunluğu dolayısıyla Doğu Akdeniz Rumlara geçecek.

Rum talepleri şöyle:

Akdeniz’in üçüncü büyük adası Kıbrıs 9.251.5 km2. Ayrıca İngiliz üsleri 255 km2.

KKTC, adanın yüzde 36.04’ünü, Rum kesimi ise 61.2’sini elinde tutuyor.

Rumlar, Karpaz’ı isteyen haritaları ile Kıbrıslı Türklere yüzde 26.94 oranında toprak bırakıyor.

KKTC ise, bugüne kadar harita hazırlamadı. Ancak sahiller ve Karpaz hariç, yüzde 30’un altına inmemekte kararlı.

Bilgi notu

KKTC’nin Karpaz bölgesinde halen 500’e yakın Rum yaşıyor. Rum Kesimi, güneye göç etmelerini engellemek için buradaki Rumları maaşa bağladı. Amaç, Dipkarpaz’a 15 bin Rum’un getirilmesi. Rumlar AB’ye KKTC’ye ait olmasına rağmen Karpaz yarımadasını ’milli park’ olarak kaydettirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!