Kerry’den Davutoğlu’na telefon İsrailli askeri kurtarın

Güncelleme Tarihi:

Kerry’den Davutoğlu’na telefon İsrailli askeri kurtarın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 00:07

Hamas’ın İsrailli bir askeri kaçırması Amerika’yı harekete geçirdi. Kerry, Davutoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı’nı arayarak İsrailli askerin kurtarılması için devreye girmelerini istedi. Davutoğlu, konuyla ilgili açıklamasında yardıma hazır olduklarını belirtirken, İsrail saldırılarında ölen Filistinlilere dikkat çekti. Bakan Davutoğlu, ateşkes için çaba göstermekten vazgeçmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İsrailli asker Hadar Goldin’in Hamas tarafından kaçırıldığı haberinin ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı el-Atiye’yi arayarak kaçırılan İsrailli askerin serbest bırakılması için nüfuzlarını kullanmalarını istedi. Kerry’nin telefon görüşmelerini Hindistan ziyaretinden dönüşte uçakta yaptığı ifade edildi. Bu konu Irak Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi ile yaptığı basın toplantısında Davutoğlu’na da soruldu. Bakan Davutoğlu, konuyla ilgili açıklamasında “Bu meseleyi Kerry ile dostane şekilde ele aldık. Bizim için önemli olan ateşkesin tekrar hakim kılınması. Bunun için de bu askerle ilgili sorunun çözülmesi için atılması gereken bir adım varsa elimizden geleni yaparız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

70 FİLİSTİNLİNİN DE HESABI SORULMALI

Davutoğlu, soruya cevabında meselenin diğer yüzüne de dikkat çekerek “Ancak şunu sormak da hakkımız. Bir İsrail askeri kaçırıldı diye ateşkes sona erdiriliyorsa, 70 Filistinlinin öldürülmesinin sorumlusuna da hesap sorulmalıdır. Bir tarafın argümanları üzerinden diğer tarafın üzerine suçlama doğru yaklaşım değil” ifadelerini kullandı. Hamas lideri Halid Meşal’in İsrailli askerin kaçırılması konusunda elinde veri olmadığı açıklamasını yaptığını ifade eden Davutoğlu, Meşal’in İsrail güçlerinin ateşkes sonrası Gazze’nin içine 2 kilometre daha girdiğini söylediğini de anlattı. Bu gelişmelere rağmen ateşkesten umudunu kesmediğini kaydeden Davutoğlu, “Ateşkesin olmadığı ortamda müzakere olmuyor. Emekler boşa gitmemeli. Gazze halkının nefes almaya ihtiyacı var. Çocuklar hangi bombayla kendileri, anne babaları ölecek korkusuyla yaşamamalı. Çökme tabirini kullanmak istemiyorum halen ateşkesi ayakta tutmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

OBAMA: HAMAS İSRAİLLİ ASKERİ KOŞULSUZ SERBEST BIRAKMALI

ABD Başkanı Barack Obama ise Washington’da düzenlediği basın toplantısında Hamas’a İsrailli askeri ‘koşul öne sürmeden ve hemen serbest bırakması’ çağrısında bulundu. Obama, ateşkesin ihlal edilmesinden de Hamas’ı sorumlu tutarken, ‘Gazze’de sivil can kaybının önlenmesi için mümkün olan her şeyin yapıldığını görmek istediğini’ belirterek İsrail’e mesaj gönderdi. ABD Başkanı, Hamas’ın sorumsuz hareketlerinin sivilleri tehlikeye attığını da sözlerine ekledi. Obama, yeniden bir ateşkese ulaşmanın zor olacağını da söylerken, ABD’nin buna yönelik çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Hamas’tan askeri bırakmasını isterken, iki İsrail askerinin öldüğü olay doğrulanırsa bunun ateşkesin ciddi bir ihlali olacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!