Kemik ve kıkırdak kök hücresi bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kemik ve kıkırdak kök hücresi bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilimadamları çok önemli bir gelişme daha sağladı. Kemik iliğinde, kemik ve kıkırdak haline dönüştürülebilen ‘gelişmemiş kök hücre’ izole edildi. Bu, yaşlanmış organların yenilenmesi yolunda çok önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bilim adamları, kemik iliğinde, kemik ve kıkırdak haline dönüştürülebilen ‘gelişmemiş kök hücreler’ izole etmeyi başardı. ABD'nin Baltimore kentindeki bir biyoteknoloji firmasında çalışan bilim adamlarının başarısı, ‘yaşlanmış organların yenilenmesi yolunda atılan çok önemli bir adım’ olarak değerlendirildi.

‘Journal of Science’ dergisine göre, Osiris Therapeutics Firması'dan Moleküler Biyolog Mark Pittenger başkanlığındaki ekip önce ‘Mesenchymal’ adlı kök hücresini izole etti. Daha sonra, kemik ve kıkırdak haline gelebilecek milyonlarca hücreden oluşan doku haline dönüştürdü. Kök hücre (MSC), yetişkinlerin kemik iliğinde bulundu.

SAKATLIKLARDA UMUT

Pittenger ve ekibi, farklı geliştirme çevreleri ve bunların kombinasyonlarını deneyerek kök hücrelerin istenilen hücreye dönüşmesini sağladı. Kök hücre enjeksiyonlarıyla çeşitli hastalık ve sakatlıkların tedavi edilebileceğini belirten Pittenger, ‘‘Örneğin yaralanan diz ve eklem yerlerinde yeni kıkırdak geliştirilebilir’’ dedi. Pittenger, kaslar için de ayrı bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Kök hücreler, insan vücudunun yaşam blokları olarak adlandırılıyorlar. Geçen Kasım ayında bilim adamları, embriyo dokularından alınan kök hücrelerin laboratuvarda geliştirilebileceğini kanıtlamışlardı. Ancak, bilim adamları, bu kök hücreleri istedikleri hücre biçimine dönüştürmeyi henüz başaramadılar.

Mark Pittenger, kök hücrelerin yetişkinlerin kemik iliğinde bulunması nedeniyle, embriyonik doku kullanmak zorunda kalmadıklarını ve bunun önemli bir avantaj olduğunu söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!