Katliamdan dönüldü

Güncelleme Tarihi:

Katliamdan dönüldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Başbakan Sarkisyan'ın intikamını almak isteyen 100 kişilik tepeden tırnağa silahlı birlik parlamento binasına girip teröristleri öldürmek istedi. Başbakan Sarkisyan'ın geçmişteki silah arkadaşlarından oluşan birliği Devlet Başkanı Koçaryan güçlükle engelledi.

Ermenistan, kanlı parlamento baskını sırasında ikinci büyük bir facianın eşiğine geldi. Dağlık Karabağ'da Azerilere karşı ‘Vatan koruyucuları taburu’ adı altında savaşan tepeden tırnağa silahlı bir birlik gece yarısı milletvekillerini rehin tutan teröristlerden intikam almak için parlamento binasını kuşattı. Katliam Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın araya girmesiyle son anda önlendi.

Ermenistan siyasetinde Vazgen Sarkisyan ismi çok büyük anlam taşıyor. Sarkisyan Ermenistan'ın Türkiye sınırındaki Ararat köyü doğumlu. Daha önce Ermenistan'da Savunma Bakanlığı yapan Sarkisyan'ın akrabalarının büyük bir çoğunluğu da asker.

AZERİ KATLİAMI

Teröristlerin öldürdüğü Başbakan Sarkisyan Dağlak Karabağ'da Azerilere karşı bizzat savaşan bir kişi. Sarkisyan o dönemde ‘Yerkrapah’ yani ‘Vatan koruyucuları’ adlı Ermenistan'dan gelenlerin oluşturduğu bir tabura komutanlık yaptı. Bu tabur, bir çok uluslararası kuruluş tarafından Dağlık Karabağ'da Azerilere karşı yapılan insan hakları ihlallerinden sorumlu tutuldu. Başbakan Sarkisyan savaş sonrasında Karabağ gazilerinin kurduğu örgütün de başına geçti.

İNTİKAM SALDIRISI

Parlamentonun basıldığı ve Başbakan'ın öldürüldüğü haberi Ermenistan'da duyulduğu anda, Sarkisyan'ın köyü Ararat'da, Yerkrapah taburu mensupları hemen bir silahlı birlik oluşturdu. Ağır silahlarla gece yarısı başkent Erivan'a ulaşan birlik binayı basmak istedi.

Amaçları teröristleri öldürüp başbakanın intikamını almaktı. Parlamento içinde ise, onlarca milletvekili rehine tutuluyordu. Silahlı grubun parlamentoya girmesi Devlet Başkanı Koçaryan'ın büyük gayretleriyle son anda engellendi.

RUSYA'DAN ALFA TİMİ

Bu arada Rusya'nın terör karşıtı Alfa adlı birlikleri de, Ermenistan liderliğinin talebi üzerine, Ermenistan'ın başkenti Erivan'a geldi.

Rusya iç istihbarat servisi olan Federal Güvenlik Servisi (FSB)'nin basın sözcüsü Aleksandır Zdanoviç, Rus timlerinin ‘Bağımsız Devletler topluluğu çerçevesindeki terörle ortak mücadele anlaşmaları çerçevesinde’ Ermenistan'a davet edildiğini belirtti.

Ermenistan'da bulunan Rus üslerindeki askerlere de, üslerin güvenliğini pekiştirme yönünde emirler verildi. Rus yetkililer, bu üslerin özel anlaşmalarla Ermenistan'da bulunduğunu ve bu ülkenin iç işlerine karışamayacaklarını anımsattılar.

Savunma Bakanlığı ültimatom verdi

Ermenistan Savunma Bakanlığı Başsavcı'nın, İçişleri Bakanı'nın ve güvenlik servisi başkanının görevinden alınması için ültimatom verdiler.

Televizyondan yayımlanan açıklamada, ‘Planlı ve hain bir saldırı düzenlenmiştir. Bu Ermenisten devletini hedef alan ve Ermeni ulusunun geleceğine yönelik bir komplodur’ denildi.

Böyle bir durumda ulusal ordunun boş duramayacağı belirtilen açıklamada, ‘Başsavcının, İçişleri Bakanı’nın ve Güvenlik Bakanı'nın istifasını talep ediyoruz' ifadesi kullanıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!