Katlettiler kaçırdılar

Güncelleme Tarihi:

Katlettiler kaçırdılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2016 21:51

IŞİD, Suriye’nin doğusundaki Deyr ez-Zor kentinde önceki gün en az Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kuruluşuna göre en az 135 kişiyi katletti. Rejim, can kaybını 300’e yakın diye duyurdu. IŞİD üyeleri, aralarında kadın, çocuk ve yaşlılar olan 400’den fazla kişiyi de kaçırdı. Kaçırılanların tamamı Sünni.

Haberin Devamı

Terör örgütü IŞİD, Suriye’nin Irak sınırındaki Deyr ez-Zor vilayetinin aynı adı taşıyan merkezinde yeni bir katliama imza attı. Vilayetin büyük kısmını ve Deyr ez-Zor kentinin yüzde 60’ını elinde bulunduran IŞİD militanları, önceki gün el Baghaliyeh banliyösüne intihar eylemcileriyle başlayan daha sonra da kara taarruzuyla devam eden yeni bir saldırı gerçekleştirdi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre IŞİD, 85’i sivil 50’si Esad rejimi yanlısı savaşçı olmak üzere en az 135 kişiyi öldürdü.

Katlettiler kaçırdılar


Suriye resmi haber ajansı SANA ise IŞİD saldırısında ölenlerin sayısının 300’e yakın olduğunu duyurdu. Katliam kurbanlarının bazıları vurularak bazıları da başları kesilerek infaz edildi. Suriye Başbakanı Vail el Halki, “Bu barbarca ve korkakça katliamın kanuni ve ahlaki sorumluluğu terörü destekleyen, tekfirci (Sünni aşırılıkçı) grupları fonlayan ve silahlandıran tüm devletlerin omuzlarındadır” dedi. 

Haberin Devamı

400 SİVİLİ REHİNE ALDILAR

Gözlemevi, çatışmada en az 42 IŞİD üyesinin de öldürüldüğünü kaydetti. Rusya’nın hava desteğini alan Suriye rejim güçleri, kaybedilen bölgeyi geri almak için operasyon başlattı. Suriye ordusundan kaynaklar, rejim güçlerinin IŞİD’in katliam yaptığı el Baghaliyeh banliyösünü geri aldığını bildirdi. Saldırıda ölenlerin yanı sıra IŞİD, Deyr ez-Zor’dan 400’den fazla sivili de kaçırdı. Esir alınanlar, vilayetin batısındaki IŞİD’in kontrolü altında olan bölgelere ve IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’ya götürüldü. Gözlemevi, kaçırılanlar arasında kadınlar, çocuklar ve rejim yanlısı savaşçıların yakınları bulunduğunu duyurdu. Kaçırılanların kimliğiyle ilgili bir başka dikkat çekici bilgi tamamının Sünni olması.

HAYATLARI TEHLİKEDE

Gözlemevi’nin Başkanı Rami Abdülrahman, kaçırılanların hayatından endişe edildiğini ve IŞİD tarafından infaz edilebileceklerini söyledi. Sünni bir grup olan IŞİD, 2014 yılında da yine Deyr ez-Zor’da kendilerine karşı geldikleri gerekçesiyle Sünni aşiret Şaytat’ın yaklaşık 700 üyesini katletmişti. Rusya, hafta içinde Deyr ez-Zor kentinde IŞİD kuşatması altındaki siviller için havadan insani yardım yapmıştı. Rus uçaklarının kentin çevresindeki bazı hedefleri ise vurduğu yönünde haberler gelmişti. IŞİD, Deyr ez-Zor vilayetinin büyük kısmını kontrol etmekle birlikte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçler, vilayetin merkezinin bir kısmında ve yakınlardaki bir hava üssünde tutunmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Rakka’da siviller vuruldu: 40 ölü

Suriye’nin IŞİD’in merkezi konumundaki Rakka kentine yönelik önceki günkü hava saldırılarında 8’i çocuk 40 sivil öldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgilere göre saldırıyı Rus uçaklarının mı yoksa ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun mu gerçekleştirdiği açıklığa kavuşmadı.


YPG’nin yanında IŞİD’e karşı savaşan Hollandalı eski askere soruşturma

Katlettiler kaçırdılar

Hollandalı eski asker Jitse Akse (47), PYD’nin silahlı gücü YPG ile birlikte IŞİD’e karşı savaşmasının ardından ülkesine dönünce geçen çarşamba günü gözaltına alındı. Geçen cuma günü mahkemeye çıkarılan Akse, şartlı olarak serbest bırakıldı. Akse, yerel bir Hollanda gazetesine bir IŞİD üyesini öldürdüğünü itiraf ederken, “Bir IŞİD üyesini öldürerek muhtelemen onlarca hayatı kurtardım” demişti. Hollanda savcılığı, Akse’nin IŞİD üyesini öldürdüğü için cinayetten yargılanabileceğini açıkladı. Savcılık, Hollanda’nın IŞİD’e karşı savaş uçaklarını görevlendirmesinin ve Irak hükümetine askeri eğitim desteği vermesinin yasal bir temeli bulunduğunu belirtirken, bununla IŞİD’e karşı savaşmak üzere Suriye’ye giden kişiler arasında fark bulunduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘Esad rejimi ile PKK Haseke’de görüştü’

Suriye’de Beşar Esad rejiminin İçişleri Bakanı Tümgeneral Muhammed İbrahim el Şaar’ın ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke kentinde, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD ve Kandil’den gelen heyetlerle görüştüğü iddia edildi. Suriye Yerel Koordinasyonu Komitesi’nin (LCC) açıklamasında, Şaar’ın, Demokratik Toplum Hareketi’nin lideri Aldar Halil, PYD’nin silahlı gücü YPG’nin sözcüsü Redur Halil ve Irak’ın kuzeyindeki Kandil Dağı’ndan gelen ve ismi açıklanmayan PKK temsilcileriyle, Haseke kentinin Kadur mahallesindeki YPG karargahında bir araya geldiği belirtildi. PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in toplantıda yer almadığı kaydedilen açıklamada, “Toplantıda, içişleri bakanı, PYD ve PKK’lılar, Haseke kenti ve Kamışlı ilçesinin durumunu değerlendirdi. Katılımcılar, ayrıca, Rusya’nın görüşmelerde Esad rejimi ile Kürt temsilciler arasında bir uzlaşmaya varılması amacıyla, PYD tarafından temsil edilen Kürtlerin katılımı talebini de ele aldı” denildi. LCC açıklamasında, Şaar’a, Kamışlı askeri havaalanından toplantının yapıldığı karargâha kadar askeri güvenlik araçlarının eşlik ettiği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!