Katar'daki Türk üssü tamam

Güncelleme Tarihi:

Katardaki Türk üssü tamam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 00:54

Körfez ülkesi Katar’a ziyarette bulunan Başbakan Davutoğlu, bu ülkede kurulması karara bağlanan askeri üs için ‘uygulama’ anlaşmasının imza törenine katıldı. Davutoğlu, “Bugün attığımız imza ile TSK’nın Katar’daki mevcudiyeti ve buradaki ortak üs devreye girmiş oluyor” dedi.

Haberin Devamı

DIŞIŞLERİ Bakanlığı döneminde 15 kez ziyaret ettiği Katar’a bu kez ‘Başbakan’ sıfatıyla giden Ahmet Davutoğlu, dün Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani ile Katar Başbakan ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Nasser Bin Khalifa Al Thani ile bir araya geldi. Davutoğlu, ziyareti sırasında başkent Doha’da Türk ordusunun bu ülkede üs kurmasına ilişkin anlaşmanın imza törenine katıldı.

Söz konusu üsse izin veren ilk adım olan Türkiye-Katar Askeri İş Birliği Anlaşması geçtiğimiz yılın mart ayında Meclis Genel Kurulu’ndan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından geçmişti. Böylece Osmanlı İmparatorluğu’nun 1’inci Dünya Savaşı sırasında terk ettiği Katar’a yüzyıl sonra Türk askerinin dönmesinin önü tamamen açıldı. Davutoğlu, iki ülke arasında savunma alanında çeşitli adımlar atıldığını belirterek, “Bugün attığımız imza ile TSK’nın Katar’daki mevcudiyeti ve buradaki ortak üs devreye girmiş oluyor. Bu konuda Katar’ın duyduğu güvene müteşekkiriz. Türkiye kendisine güvenen dostunu yalnız bırakmamıştır, Türkiye kendisine güvenen ülkenin yanında olmaktan geri durmamıştır. Türkiye, Katar’a güvendi ve bugün dünya ölçeğinde işbirliği sergiliyoruz. Bu bağlamda askeri işbirliğimizi tahkim eden asli unsurlardan biri, bunu da geliştireceğiz” dedi.

ASKERLERİ ZİYARET ETTİ
TSK’nın Katar’da konuşlanmasına ilişkin uygulama anlaşması, Davutoğlu ile Katar Başbakanı Abdullah Nasır bin Halife Al Sani’nin huzurunda, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Katar Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halid bin Muhammed Al tarafından imzalandı. Davutoğlu, daha sonra TSK Kara Unsur Komutanlığı’nı ziyaret etti. Doha’daki Tarık bin Ziyad Taburu içinde yer alan komutanlıkta incelemelerde bulundu. Türk askerleri, anlaşma çerçevesinde geçen yıl ekim ayında Katar’a intikal etmişti. Analistler, Türkiye’nin Katar’da askeri bir üs kurmasının, İran’ın bölgede artan etkisini dengeleme amacı taşıdığı yorumları yapıyor. Türk üssü, Türkiye-Katar-Suudi Arabistan arasındaki Sünni ittifakının güvenlik alanındaki yansıması olarak da değerlendiriliyor.

TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU'DAKİ GÖZÜ
Katar’daki Türk üssünde TSK’nın tüm kuvvetlerinden güç bulunacak. Türk askerlerinin ana görevi Katar askerlerine eğitim vermek olacak. Resmi kaynaklar doğrulamasa da, üsteki Türk askerilerinin bölgede oluşabilecek ciddi krizlere uluslararası toplumun vereceği destek çerçevesinde müdahale edebileceği de öne sürülüyor. Üste halihazırda 150 kişilik öncü Türk birliği bulunuyor.

Üssün kapasitesi 3 bine yakın askerin birarada olmasına imkan tanıyor. Üsle birlikte iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin geliştirilmesi savunma sanayi ve ortak askeri tatbikat yapmayı da içeriyor.

Ayrıca askeri lojistik alanında işbirliği, askeri kurumlarda danışman personel görevlendirilmesi, personel mübadelesi ile askeri ekipman değişimi de yapılacak. / Uğur ERGAN/ ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!