Kaşıkçı cinayetiyle ilgili son iddia: ‘Sipariş fırında yaktılar'

Güncelleme Tarihi:

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili son iddia: ‘Sipariş fırında yaktılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2019 08:30

Katar merkezli El Cezire televizyonunda yayınlanan belgeselde İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda katledilen Cemal Kaşıkçı’nın ceset parçalarının eski Başkonsolos Uteybi’nin konutunda inşa edilmiş tandırda yakıldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

KATAR’ın El Cezire kanalında pazar akşamı yayınlanan bir belgeselde, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında kritik iddialar yer aldı. Belgesele göre, başkonsoloslukta gerçekleşen cinayetin ardından parçalara ayrılan Kaşıkçı’nın bedeni çantaların içinde o dönem başkonsolos olan Muhammed el Uteybi’nin konutuna taşındı; Kaşıkçı’nın parçaları üç gün boyunca Uteybi’nin konutunun bahçesinde bulunan tandırda yakıldı.

El Cezire belgesel ekibinin görüştüğü ve konsolosun evinin bahçesindeki büyük tandırı inşa eden usta, kendisinden bahçeye derin ve 1000 derece sıcaklığı karşılayacabilecek bir fırın talep edildiğini söyledi. İddiaya göre, Cemal Kaşıkçı’nın parçalarının tandırda yakılmasının ardından DNA izlerini ortadan kaldırmak için bol miktarda et sipariş edildi; bu etler de aynı tandırda pişirildi. Ayrıca belgeselde, Kaşıkçı cinayetini soruşturan Türk uzmanların, Suudi Arabistanlı yetkililerin yaptırdığı temizliğe rağmen konsolosun ofisinde Kaşıkçı’nın kan izlerini tespit ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

‘Hakan FİDAN PRENSİ ARADI’ İDDİASI

Türk güvenlik yetkilileri, siyasetçiler ve Kaşıkçı’nın yakın çevresinin ifadelerine dayanan belgeselde Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile cinayetin talimatını verdiği iddia edilen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında gerçekleştiği öne sürülen bir telefon görüşmesine de yer verildi. Belgesele göre, cinayetin ardından MİT Başkanı Fidan, Suudi Arabistan cephesiyle iletişime geçen ilk isim oldu. Hakan Fidan’ın Veliaht Prens’ten Kaşıkçı’nın cesedini ortaya çıkarmasını talep ettiği, ancak bunun Prens tarafından reddedildiği öne sürüldü. El Cezire’ye göre, Suudi Prens, Fidan’ın içeriği belirtilmeyen bir ‘tehdidi’ üzerine telefon görüşmesini sona erdirdi.

 

ABD KONGRESİ’NDE KAŞIKÇI İNCELEMESİ

ABD’de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Demokrat Parti üyeleri Trump yönetimini Kaşıkçı cinayeti konusunda köşeye sıkıştırmayı hedefliyor. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel’in ABD’nin Suudi Arabistan ile ilişkileri ve Kaşıkçı cinayetine gösterilen tepki konularında inceleme gerçekleştireceği belirtildi. Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre, Demokrat Parti üyeleri Temsilciler Meclisi’nde Trump’ı birçok konuda baskı altında alarak ‘Mueller raporu sonrası’ döneme hazırlık yapıyor. ABD Adalet Bakanlığı tarafından 2017’de Trump’ın seçim kampanyasının Rusya ile bağlantılarını soruşturmaya atanan Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in raporunun kısa süre içinde yayınlanması ve Trump için olumsuz bir sürece yol açması bekleniyor.

Haberin Devamı

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili son iddia: ‘Sipariş fırında yaktılar

NE OLMUŞTU?

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018’de girdiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmüştü. Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı’nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüğüyle ilgili bilgiler ortaya çıksa da cesedinin nerede olduğu konusu üzeri örtülü kalan bir olay olarak kalmıştı.

Kaşıkçı’nın Suudi konsolosluğuna gitme nedeniyse nişanlısı Hatice Cengiz ile evlilik işlemlerini tamamlamak adına gereken belgelerdi. ABD basını 2018’in sonunda yayımlanan bir haberde ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA), Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman’ın verdiği sonucuna ulaştığını yazmıştı. ABD Kongresi cinayet nedeniyle Suudi Arabistan’a yaptırım kararı alırken, Trump, Prens Selman’a yönelik atılması planlanan somut adımların önünde duracağı mesajını vermişti.

BAKMADAN GEÇME!