Karataş siyasi mülteci mi

Güncelleme Tarihi:

Karataş siyasi mülteci mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2002 02:03

İddialara göre, Belçika'dan siyasi mülteci seyahat belgesi alan Dursun Karataş, dilediği AB ülkesine giriş çıkış yapıyor. Karataş bu belgeyle, 17 Temmuz'da Atina'ya geldi. Bunu Yunan polisi de saptadı.

Seyahat belgesi var

Yunan To Vima gazetesinin ‘DHKP-C lideri Dursun Karataş Atina’da' diye yazmasının ardından, Yunan kaynaklar şok bir iddia daha ortaya attılar. Belçika'dan siyasi mülteci seyahat belgesi alan Karataş'ın dilediği AB ülkesine giriş çıkış yaptığı öne sürülüyor. Karataş 22 Temmuz'da Atina'dan ayrılmış.

Sözcü ‘mülteci’ dedi

Yunan Hükümet Sözcüsü Hristos Protopapas, Karataş'ın Atina'da olduğu iddiasına karşılık, ‘‘Yunanistan'da dönem dönem BM kuralları çerçevesinde mülteci statüsüyle bazı şahıslar bulunur. Aralarında Karataş var mı diye tek tek bakacak değiliz’’ dedi. Bu yanıt, iltica iddiasının doğru olabileceği kuşkusunu yarattı.

Türkiye tarafından aranan DHKP-C lideri Dursun Karakaş'ın 17 Temmuz'da  Atina'da olduğunu kesinleşti. Güvenilir kaynaklara göre, Yunan polisi, Karataş'ın 17 Temmuz'da Atina'da olduğunu saptadı. Karataş, 21 Temmuz Pazar günü To Vima gazetesi, kendisinin Atina'da olduğunu yazınca, 22 Temmuz günü Yunanistan'dan kaçtı.

Yunanlı kaynaklar, Karataş'ın Belçika'dan aldığı mültecilere verilen seyahat belgesiyle (Titre de Voyage) İngiltere hariç, istediği AB ülkesine girip çıkabildiğini iddia ettiler. Karataş, son aylarda birçok kez Atina'ya gelip gitti. Çünkü DHKP-C üyeleri Belçika ve Almanya'da polisin baskısı altında kalınca, merkezi Yunanistan'a taşımak istediler. Karataş, mülteci statüsünde olduğu ve elinde de seyahat belgesi bulunduğu için Yunan polisi, giriş ve çıkışını engelleyemedi ama, DHKP-C liderliğine, ‘‘Sakın Yunanistan'ı merkez yapmaya kalkmayın’’ mesajını gönderdi.

ÜSTÜ KAPALI DOĞRULAMA

Yunan Hükümet Sözcüsü Hristos Protopapas da dün Karataş'ın Yunanistan'a girip çıkabileceğini üstü kapalı bir biçimde doğruladı. Sözcü, ‘‘Karataş Yunanistan'da mı?’’ sorusuna ‘‘İltica istemiş ve almış olan birçok Türk vatandaşı zaman zaman Yunanistan'da bulunuyor. Bunlara, siyasi mülteci oldukları için, BM Yüksek Komiserliği tarafından sıkı kurallar uygulanıyor. Aralarında Karataş var mı diye tek tek bakamayız’’ karşılığını verdi.

Sözcü, DHKP-C'nin Yunanistan'da bürosu olmadığını ve olamayacağını bildirerek izin vermeyeceklerini de açıkladı. Protopapas, Mücadeleci Kültürel Dayanışma Derneği'yle DHKP-C'nin karıştırıldığını öne sürerek, bu derneğin Yunan mahkemelerinin izniyle Yunanlılar ve Türkler tarafından kurulduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!