Karaoğlan'ın 'sivil' Kıbrıs çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Karaoğlanın sivil Kıbrıs çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs Türk Barış Harekatı'nı yapan Başbakan, şimdinin Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Ada'ya bu kez sivil çıkarma yaptı. Ecevit, dün 23 yıldır ilk kez, resmi görevle ve beraberinde 7 bakanla birlikte KKTC'ye gelerek harekatının yıldönümü törenlerine katıldı. Kıbrıs Türk halkı tarafından büyük coşku ve ‘‘Karaoğlan Hoşgeldin'' sloganlarıyla karşılanan Ecevit, 12 saatlik ziyaretiyle Kıbrıs Türkleri'ne moral verirken, Rum Yönetimi, Yunanistan, Avrupa Birliği ve Rusya'ya sert mesajlar gönderdi.

Ecevit, Ercan Havaalanı'nda doktorlarının uyarısını dinlemeyen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kuzey Kıbrıs'taki sivil toplum kuruluşları tarafından kırmızı-beyaz karanfillerle karşılandı.

İkametgahında ziyaret ettiği Denktaş'la birlikte 20 Temmuz törenlerine katılan Ecevit, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında imzalanan ortak deklarasyonun ‘‘ilhak'' anlamına gelmediğini söyledi; ‘‘Buna bütünleşme diyorum, ilhak demiyorum. KKTC bağımsızlığını ebediyen sürdürecek. KKTC ekonomisi, Kıbrıs Türkleri'nin Avrupa Birliği üyeliğine özenmeyeceği kadar güçlendirilecek. Kıbrıslı kardeşlerimiz, Rumlar karşısında eziklik duymayacak'' dedi.

Ecevit tören konuşmasında, Barış Harekatı'nın sadece Türklere değil Rum ve Yunanlılara da barış, demokrasi ve refah getirdiğini belirterek, ‘‘20 Temmuz 1974'te harekat başlarken sadece Türklere değil Rumlara da barış götürüyoruz dedim. Bu sözümüzü tuttuk'' dedi. Kıbrıs sorununun Barış Harekatı‘yla fiilen çözüldüğünü kaydeden Ecevit, ‘‘Daha başka ne çözüm aranıyor. İki toplum iki ayrı kesimde eşit olarak yaşamalı. Resmi çözüm de bu temele dayanırsa gerçekçi ve kalıcı olacaktır'' diye konuştu.

AB'nin Güney Kıbrıs'a üyelik kapısını aralamasının Rumları masa başından uzaklaştırdığını vurgulayan Ecevit, Güney Kıbrıs'ı askeri ve ekonomik bir üs haline getiren Rusya'yı da uyardı. Ecevit, bu girişimlerin sadece KKTC'yi değil, Türkiye'nin de güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi.

Denktaş da konuşmasında Türkiye'nin Kıbrıs'a ilişkin tavrının blöf olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: ‘‘Türkiye blöf yapmaz. Rumların attığı her adıma 10 katıyla karşılık verecek güçteyiz. Ne olacağız diye tereddüt etmeyiniz. Devlet olmaktan daha yüce birşey yoktur.''

Denktaş ile birlikte akşam halka açık bir resepsiyona katılan Ecevit ve beraberindekiler daha sonra Ankara'ya döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!