Karakoldan canlı yayın tartışması

Güncelleme Tarihi:

Karakoldan canlı yayın tartışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2001 00:00


Hürriyetim
Haberin Devamı

ABD'de bir polis karakolu ‘Biri Bizi Gözetliyor’ televizyon programlarını çağrıştıran bir proje başlattı. Phoenix kentindeki Maricopa Bölgesi Madison Karakolu, kadın ve erkek şüplelilerin gözlem altında tutulduğu iki hücreyi kalın camlarla kapladı ve her bir köşeye kamera yerleştirerek internetten 24 saat yayınlamaya başladı. Gözaltındaki insanların korku dolu bakışlarının ekranlara yansıtılması, insan hakları kuruluşları tarafından, ‘özel hayata saldırı’ gerekçesiyle kıyasıya eleştiriliyor.

Amerikan televizyonlarının ve ‘Reality Show’ programı ‘Cops’un (Polisler) sponsorluğunda başlatılan canlı yayında polisler film çevirir gibi özel şovlar da düzenliyor.

Örneğin; sokak çatışmalarına katılacakmış gibi giyinen polisler ellerinde coplarıyla aniden gözaltındaki kadınların bulunduğu hücreye baskın düzenliyor. Polis şefinin sesi duyuluyor:

‘‘Herkes aynı anda tek bir sıra halinde kalksın ve ellerini kaldırarak duvara dayansın...’’

GÖRÜNTÜ ÜCRETLİ

Ardından kadınlar cam duvarlara itilerek yapıştırılıyor. Cam duvarın öte yanında ise erkek şüphelilerin tutulduğu hücre bulunuyor. Elleri cama yapışık kadınların üzerleri tam techizatlı kadın polislerce sıkı bir şekilde aranıyor. Kameraların kaydettiği cama yapışık yüzler ve eller internetten tüm dünyaya yayılıyor.

Bu sırada bir başka kamera ise, aynı anda erkeklerin tutulduğu hücreyi görüntülüyor. İki hücreyi ayıran camdan kadınları izleyen erkekler ise, şaşkın bakışlarla donup kalıyor.

Karakolda yaşanan herşey kameralarla Crime.com sitesinden anında yayınlanıyor. Siteye girenler gözaltındakilerin kirpik ve gözbebeklerinin hareketi gibi yakın plan tepkilerini izlemek isterse belirli bir ücret ödemek zorunda.

ÖZEL HAYATA SALDIRI

İnsan hakları kuruluşları, karakol hücresindeki insanların kendi istekleri dışında filmlerinin çekildiğini ve yayınlandığını belirterek, ‘‘Bu özel hayata saldırıdır’’ eleştirisinde bulunuyor. Middle Ground adlı insan hakları kuruluşun sözcüsü Donna Leone Hamn, ‘‘Güvenlik için konulan kameralar ile bu kameraları karıştırmamak gerekiyor. Gözaltındaki kişi güvenlik kamerası zannediyor. Tüm dünyaya yayınlamaları insan haklarına aykırı’’ diye uygulamayı eleştiriyor.

Karakol Şerifi Joe Arpaio ise, karakol hücresinde özel hayat diye bir kavramın olamayacağını savunuyor. Projenin mucidi Şerif Arpaio, internet yayınından emniyetin büyük gelir elde ettiğini belirterek, ‘‘Kamuya açık bir yerde birinin görüntüsü kendine ait değildir. Sokakta yürürken görüntümüz bize mi ait. Yoksa bizi izleyen başkalarının mı? Ayrıca yasa dışı bir şey de yapmıyoruz’’ diye kendini savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!