Karadan girdi

Güncelleme Tarihi:

Karadan girdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2009 00:00

İsrail ordusu ’Dökme Kurşun Operasyonu’nun 8. gününde kara, hava ve denizden vurduğu Gazze Şeridi’ne akşam sınırın 3 ayrı noktasından girdi. ’Bu bir okul gezisi değil, uzun soluklu harekat’ diyen İsrailli yetkililer ’istila’ işareti verdi. İsrail televizyonuna göre Olmert, "Hedefimiz Hamas’ı iktidardan indirmek" dedi.

Haberin Devamı

İsrail askerleri Gazze'ye böyle girdi

Protesto Ateşi Dünyayı Sardı

SALDIRI BÖLGESİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER

İSRAİL GAZZE'Yİ VURDU/VİDEO

İşte İsrail'in saldırısından sonra ortaya çıkan görüntüler

İSRAİL ordusunun "Dökme Kurşun" adını verdiği, bir haftadır süren ağır hava bombardımanlarının ardından, kara birlikleri de operasyonun 8.’nci gününde Gazze Şeridi sınırlarından girdi. İsrail ordusu, operasyonun ikinci aşamasının amacının, "İsrail’in güneyine yönelen roket saldırılarını etkisiz hale getirmek ve Hamas’ın terör alt yapısını imha etmek" olduğunu duyurdu.

Gazze’deki yerel radyolar, askerlerin 3 noktadan bölgeye girdiğini, Filistinli militanlarla bu bölgede çatışmaların da başladığını duyurdular.

İlk kurban çocuk

İsrail tanklarının ateşinde hayatını kaybeden Filistinli bir çocuk kara harekatının Filistin cephesinde verilen ilk kurban oldu. Tank ateşinde 11 Filistinli de yaralandı.

Haberin Devamı

Hamas ise, Gazze’de birkaç İsrail askerini öldürdüğünü iddia etti. Hamas ayrıca, Gazze Şeridi’nin, İsrail ordusuna mezar olacağını ifade etti.

İsrail’in Kanal 10 Televizyonu, ordunun, Gazze şeridi’nin kuzeyinde yaşayanları, "evlerini boşaltmaları" konusunda uyardığını bildirdi. İsrail ordu sözcüsü da aynı kanala yaptığı açıklamada, "Bu uzun soluklu bir harekat olacak" diyerek şöyle devam etti: "İki amacımız var, birincisi İsrail’e yönelen roket saldırılarını etkisiz hale getirmek, diğeri Hamas’ın terör altyapısı yok etmek," Kanal 10, "kapalı" bir toplantıda İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in "Amacımız Hamas’ın iktidardan indirmektir" dediğini de öne sürdü. Öte yandan, İsrail hükümetinin, "onbinlerce" yedek askerin daha silah altına alınması yolundaki kararı onayladığı belirtildi.

AB’den destek, Fransa’dan kınama

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti İsrail’in kara harekatının ’saldırı değil savunma amaçlı’ olduğu açıklaması yaptı. Fransa ise hem operasyonu hem de Hamas’ın saldırılarını kınadığını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise, "Dökme Kurşun" operasyonunun kara aşaması için uzun süre beklediklerini belirterek, "Harekat kolay ve kısa olmayacak" dedi. Öte yandan, Kanal 2 televizyonu yorumcularından Ehud Yaari, Hamas’ın, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Ebu Mazen (Mahmud Abbas) ile görüşme çağrısı yaptığını da duyurdu. İsrail askerlerinin 3 ayrı yerden girdiği Gazze Şeridi’nde çıkan çatışmalarda, ilk saatlerde 15 Filistinli militanın hayatını kaybettiği bildirildi.

20 bin asker Gazze’de

İsrail askerleri dün Gazze Şeridi sınırındaki 3 noktadan bölgeye girdi. 20 bin kadar İsrail askeri, Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’un doğusu, Cebaliye mülteci kampının doğusu ve İsrail’e

sınırdaş olan Secaiye mahallesindeki Karni geçişinden çitleri aşarak geçiş yaptı. İsrail birlikleri, geçiş sırasında meydana gelen çatışmalarda yoğun tank ateşi ve F-16 uçaklarıyla desteklendi.

CAMIYI VURDU

İSRAİL Gazze’ye karadan girmeden önce, bölgeyi önce havadan, karadan ve denizden vurdu. Bu saldırıların en dehşet vericisi ise içinde 200 kişinin ibadet ettiği Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye’de bulunan İbrahim el-Maqadna adlı camide yaşandı. Görgü tanıkları ve hastane kaynakları, Cebaliye’deki Filistin mülteci kampındaki camiye yönelik saldırıdan sonra enkazdan 16 cesedin çıkarıldığını, bunlardan 2’sinin 10 ile 12 yaşlarındaki iki kardeşe ait olduğunu belirtti. Aynı kaynaklar, ölenler arasında 2 genç kuzenin bulunduğunu belirtirken, İsrail’in namaz sırasında vurduğu camide yaralanan 60 kişiden 16’sının durumunun kritik olduğunu da söyledi. Cami, saldırı sonrası enkaza dönerken, görgü tanıkları kurtarma görevlilerinin kan gölüne dönen enkazdan cesetleri güçlükle toplamaya çalıştıklarını söyledi.

ACI TABLO

7 gündür süren İsrail saldırısında en az 460 Filistinli öldü, 3 bini de yaralandı.

Her 20 dakikada bir hava saldırısı oluyor. Bombardıman özellikle geceleri yoğunlaşıyor.

600’den fazla hedef vuruldu.

18 aylık abluka sırasında zayıflayan sağlık sistemi çöktü.

250 bin kişi elektriksiz. Kalorifer yakıtı ve tüp gaz, artık bulunmuyor.

Evlere 5-6 günde bir su verilebiliyor.

Gazzelilerin yüzde 80’i insani yardıma bağlı yaşıyor. Temel gıda maddeleri son derece kısıtlı. Hamas ekmeği karneyle dağıtmaya başladı.

Okullar ve bankalar kapalı.

Çok sayıda insan, evlerini terk ederek daha güvenli olduğunu düşündükleri bölgelere kaçtı.

Bölge halkı büyük bir insani trajedi yaşarken, İsrail Gazze’ye gelen Kızılhaç’a ait yardım kamyonlarının geçişine izin vermedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!