'Karabağ'daki seçim provokasyondur'

Güncelleme Tarihi:

Karabağdaki seçim provokasyondur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2015 00:01

Ermenistan'ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ'da yapılan seçimlerini 'provokasyon' olarak değerlendiren Azerbaycan hükümeti seçimle amaçlananın "Azerbaycan'a karşı işgal ve saldırıyı perdelemek" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, Ermenistan'ın işgali altındaki Dağılık Karabağ'da yapılan "parlamento seçimleri"nin hiçbir hukuki geçerliliğinin olmayacağını söyledi.

Hacıyev, Dağılık Karabağ'da bugün düzenlenen "seçimler"le ilgili yaptığı açıklamada, Azerbaycan topraklarını işgal edenlerin provokatif adım attığını belirterek "Sözde seçimler, Azerbaycan anayasasının ve uluslararası hukuk kurallarının alenen ihlali demektir. Bu nedenle 'seçim'in hiçbir hukuki geçerliliği olmayacak" dedi.

'MÜZAKERE SÜRECİNE ZARAR VERİLİYOR'

Hikmet Hacıyev, "AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının barış anlaşması için yaptığı çağrıları hiçe sayan Ermenistan'ın 'seçim' adı altındaki provokasyonu müzakere sürecine zarar vermek ve Azerbaycan'a karşı işgal ve saldırıyı perdelemek amacı taşıyor" diye konuştu.
Ermenistan'ın, işgal ettiği Azerbaycan topraklarını ilhak etmeyi başaramayacağını vurgulayan Hacıyev, kalıcı çözüm için Ermenistan silahlı kuvvetlerinin Dağılık Karabağ ve diğer illerden kayıtsız şartsız çıkması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

'DAĞLIK KARABAĞ HALKI İFADESİ KABUL EDİLEMEZ'

Hacıyev, ABD'nin "seçimleri" tanınmayacağına ilişkin açıklamasına da değinerek orada kullanılan "Dağlık Karabağ halkı" ifadesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. "Dağlık Karabağ halkı" diye bir kavramın olmadığına dikkati çeken Hacıyev, "Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ bölgesinin ahalisi var. Bunlar da Ermeni ve Azerbaycanlı topluluklardan oluşuyor. Bu gerçeklik açıkça belirtilmelidir" şeklinde konuştu.

ABD VE AB DE TANIMAYACAK

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jeff Rathke, günlük basın brifinginde Dağlık Karabağ'daki "seçimle" ilgili soru üzerine, "ABD, Dağlık Karabağ'ı bağımsız egemen bir devlet olarak tanımamaktadır ve dolayısıyla 3 Mayıs'ta düzenlenecek seçimlerin sonuçlarını Dağlık Karabağ'ın hukuki statüsünü etkileyecek bir unsur olarak kabul etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.
Rathke açıklamasıda ayrıca, "İhtilafın kapsamlı bir çözümü bağlamında Dağlık Karabağ halkının kendi geleceklerine karar vermede bir rol oynayacağını kabul ediyoruz" dedi.
Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin basın ofisinden yapılan açıklamada da, "Avrupa Birliği'nin seçimlerin anayasal ve yasal çerçevesini tanımadığı" vurgulandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN 'SEÇİME' TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, "Azerbaycan’ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeni bir ihlalini teşkil edecek bu eylemi kınıyor, gayrimeşru addettiğimiz bu seçimlerin sonuçlarını tanımıyoruz. Minsk Grubu’nun bir üyesi olarak Türkiye, Dağlık Karabağ ihtilafına adil ve kalıcı bir çözüm bulunması yönündeki çabaları desteklemeye devam edecektir" denildi.

YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUN

Azerbaycan ve Ermenistan, Erivan'ın Dağlık Karabağ'ı işgal etmesi yüzünden teknik olarak hâlâ savaş halinde. 90'ların başında çıkan etnik çatışmalar, Ermenistan'ın Karabağ’ı kendi sınırlarına katma isteğiyle Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaşa dönüşmıştı. Çatışmalar Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı işgaliyle sonuçlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!