Kara harekátı yakında

Güncelleme Tarihi:

Kara harekátı yakında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in sonu yaklaşıyor. Kosava'da süren Sırp vahşetinin bir an önce sonuçlandırılması için İngiltere Başbakanı Tony Blair ile ABD Başkanı Bill Clinton'un yaptığı görüşmenin hemen ardından, kara harekátına karar verildiği öğrenildi. Kara harekátına ne zaman geçileceği henüz belirlenemezken, askeri kaynaklara göre, harekátın en kısa sürede gerçekleştirilmesi için hazırlıklara hız verildi.

Önceki akşam gerçekleşen Clinton-Blair görüşmesinden hemen sonra çıkan kara harekátı kararının ardından, Türk ordusu da aynen planlandığı şekilde hazırlıklara öncelik verdi. Önümüzdeki birkaç gün içinde, 100 kişilik öncü grubunun gelmesinin ardından, 1000 kişiden oluşan Türk birliğinin Mayıs ayı başında Makedonya'ya yerleşmesi bekleniyor. Halen 250 askerimizin görev yaptığı Arnavutluk'ta gerekli hazırlıkların başlatıldığı da öğrenildi.

Hürriyet'in aldığı bilgiye göre kara harekátına Amerikan, İngiliz, Fransız, İtalyan, Alman ve Türk birlikleri katılacak. Macaristan ve Hırvatistan'ın da lojistik destek vereceği kara harekátına, müttefik güçlerin yaklaşık 40,000 askeri katılacak. Bosna'da halen görev yapan 35 bin NATO askerinin de, bu harekáta destek vermesi bekleniyor.

YA ŞAVAŞ...

‘İnsanlık ayıbı’nın sahnelendiği ‘filmin sonu’ muhtemelen şu iki senaryodan biriyle sonuçlanacak:

(1) Askeri uzmanlara göre Miloseviç kara harekátı başlamadan Moskova veya Atina'ya kaçabilir. Bu durumda oluşacak yeni hükümet, NATO'nun tüm şartlarını kabul ederek barış masasına oturur.

(2) Macaristan ve Hırvatistan üzerinden Sırp topraklarına giren NATO birliklerinin başkent Belgrad'a yönelik kara harekátı sonucunda, Sırp birlikleri teslim olana kadar çetin bir savaş gerçekleşir ve aynı sonuca, daha kanlı ve acı bir şekilde ulaşılır.

ATİNA'dan DESTEk

Bu arada, NATO üyesi Yunanistan'ın, insan haklarını hiçe sayan Sırplar'a sözde ‘insani yardım’ adı altında, maddi ve manevi desteğinin sürdüğü öğrenildi. Görgü tanıkları ve Arnavutluk'tan izlenen Sırp televizyonuna göre, Yunanistan'ın gönderdiği TIR'lar arka arkaya Sırbistan'a malzeme taşıyor. Dolayısıyla Yugoslavya'ya uygulanan ambargo, Yunanistan tarafından deliniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!