Kara gün dostuyuz

Güncelleme Tarihi:

Kara gün dostuyuz
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 14:29

ITB kısa adıyla tanınan Berlin Uluslararası Turizm Borsası-Fuarı bu yıl 50 yaşına girdi.İlk kez 1966 yılında düzenlenmiş.

Haberin Devamı

580 metrekarelik bir alandaki fuara, 5 ülkeden toplam 9 şirket katılmış.Mısır, Irak, Gine, Brezilya ve Federal Almanya Cumhuriyeti’nden.O zamanlar Türkiye’de kimse turizmden bahsetmiyordu.Fransa’da öğrenciyken, 1971 yılında yaz tatilinde Antalya’ya gitmiştim.Doğru dürüst otel bile yoktu.

Bochum Ruhr Üniversitesi’nde öğrenim yaptığım dönemde 1974 yılı yaz tatilinde Volkswagen’ime (Kablumbağa) atlayıp Türkiye’ye gittim.Antalya-Alanya arasında bir hafta dolaştım.Şu anda dev tesisler ve lüks otellerle dolu olan sahil kenarları bomboştu.Ama zamanla her şey değişti.ITB’ye bu yıl 186 ülkeden turizm alanında faaliyet gösteren 10 bine yakın şirket katıldı.580 metrekarelik fuar alanı, 160 bin metrekareye ulaştı.Hem de 26 dev salonda.

Tur operatörleri, seyahat acenteleri, oteller, hava yolu şirketleri, turizm sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar ‘ürünlerini’ pazarlamak için yoğun çaba gösterdiler.Türkler de öyle.

Dev salonların biri olduğu gibi Türkiye’ye aitti.Yalnız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de bir standı vardı.

* * *

Bu sektörde faaliyet gösteren 393 katılımcı, İstanbul ve Ankara’daki bombalı saldırılar yüzünden kötü başlayan sezonu canlandırmak için durmak yorulmak bilmeden hem ter hem de dil döktü.Yıllardır tanıdığım turizmcileri gördüm.Çoğu karamsardı.Alman turizmciler ise Türkiye konusunda hiç de karamsar değillerdi.“Korku sürecini aşacağız” diyorlardı.“Önümüzdeki haftalarda rezervasyonlar kesinlikle artacak” diyorlardı.Ama bir de önerileri vardı.

“Sakın paniğe kapılıp da Türkiye’deki otel ve tesisler fiyatları düşürmesinler!” diyorlardı.Alman Seyahat Acenteleri Birliği’nin (DRV) Başkanı Norbert Fiebig de öyle düşünüyordu.DRV Genel Kurulu, bu yıl 27-29 Ekim tarihleri arasında Kuşadası’nda yapılacak.
O nedenle fuar alanında DRV ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ortaklaşa bir tanıtım etkinliği düzenledi. Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ile Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da oradaydı.1400 üyeli DRV’nin 66’ıncı Genel Kurulu için Kuşadası’nı tercih etmesinden dolayı çok mutlu olduklarını söylediler.Tabii iyi bir ev sahipliği yapacakları sözünü de verdiler.
DRV Başkanı Fiebig yaptığı kısa konuşmasında, “Biz sadece güneşli gün dostu değiliz. Biz bulutlu havalarda da dostlarımızın yanındayız” dedi.Yani bir yerde “Biz kara gün dostuyuz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!