Kara dul terörü

Güncelleme Tarihi:

Kara dul terörü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2003 01:49

Rusya'nın Kuzey Kafkaslar bölgesinde savaşta dul kalan Çeçen kadınlardan oluşan "Kara Dul" çetesinin intihar eyleminde 41 kişi öldü.

Koli içinde getirdikleri bombayı trene yerleştiren kadın teröristlerin ikisi, vagondan atladı, diğer ikisi intihar eylemi yaptı. Çeçen lider Şamil Basayev bir hafta önce ‘‘Rusya'ya Kara dul intihar komandoları gönderiyorum’’ diye tehdit savurmuştu. Kara dul çetesi, savaşta tüm erkek yakınlarını kaybeden Çeçen kadınlardan oluşuyor.

Rusya'nın Kuzey Kafkaslar bölgesinde, Çeçenistan sınırına yakın Esentuki-Petigorsk şehirleri arasında işçi taşıyan banliyö treninde dün sabah meydana gelen şiddetli patlamada 40 kişi hayatını kaybederken, 173 kişi de yaralandı. Yaralılardan çoğunun durumunun ağır olması, ölü sayısının artacağı endişesi yaratıyor.

Dehşet verici terör eylemi yerel saatle 07.30 civarında gerçekleşti. İşe giden insanların içinde bulunduğu trenin ikinci vagonunda müthiş bir patlama meydana geldi. Patlamanın şiddetiyle, vagon parçalandı ve ceset parçaları da çevreye yayıldı. Ortaya korkunç bir görüntü çıkarken, patlamanın tesiriyle, diğer birkaç vagon da kısmen parçalandı ve raydan çıkarak devrildi.

KOLİ İÇİNDE BOMBA

Rus gizli servisi FSB, koli içinde getirilen bombayı ikinci vagona yerleştiren teröristlerin dört kişi olduklarının tespit edildiğini, bombayı koyduktan sonra iki teröristin seyir halindeki trenden atladığını bildirdi. Diğer iki kadın teröristin ise trende kalarak, intihar eylemi yaptıkları belirlendi. Olay yerinde araştırma yapan güvenlik güçleri, intihar eylemcilerinin ceset parçalarını buldu. Parçalanmış cesetlerin yanında patlamamış birkaç bomba da bulundu. FSB, bombaların plastik patlayıcılardan oluştuğunun sanıldığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyada birçok ülkeye meydan okuyan uluslararası terörizmin, Rusya için en büyük tehditlerden biri olmaya devam ettiğini söyledi. Putin ‘‘Düşman çok zalim, şeytani ve öldürücü. Eylemleri, öncelikle ve en başta masum insanları vuruyor’’ dedi.

Bir hafta önce, Çeçen lider Şamil Basayev, Rus medyası aracılığı ile mesaj vererek ‘‘Rusya'ya Kara dul intihar komandoları gönderiyorum’’ demişti.

İkinci Çeçen savaşından sonra adından söz edilmeye başlanan Kara dul çetesi, savaşta tüm erkek yakınlarını kaybeden Çeçen kadınlardan oluşuyor. Basayev tarafından terör eylemi düzenlemek için eğitilen bu kadınlar Rusya topraklarında son iki yıl içinde 3 eylem düzenledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!