Kaplan'ı parçaladılar

Güncelleme Tarihi:

Kaplanı parçaladılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2001 02:03

Almanya'da dün sabah Kaplancılar ile diğer aşırı dinci örgütlere ait merkezlere 1200 polis baskın yaptı. Tüm örgütlerin faaliyetleri yasaklandı. TV ve radyolar, baskınları birinci haber olarak duyurdu.

Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily'nin talimatıyla, Karases Metin Kaplan'ın örgütü çökertildi. İCCB, 19 yan kuruluşu ve merkezi Hollanda'da olan İslama Hizmet Vakfı'nın Almanya'daki faaliyetleri yasaklandı. Karar, Alman televizyon ve radyolarında birinci haber olarak duyuruldu.

Radikal İslamcı örgütlere karşı harekete geçen Almanya, Türkiye'deki rejimi yıkmak isteyen Kaplancılar'ın faaliyetlerine son verdi. Dün sabah 06.15 sularında, Münih'ten Köln'e Almanya'nın dört bir yanında gerçekleştirilen yıldırım baskınlarda Kaplancıların ev ve işyerleri arandı, kamyonlar dolusu belgeye el konuldu. Merkezi Köln'de bulunan, Metin Kaplan liderliğindeki İslami Cemiyet ve Cemaatler Birliği (İCCB) ile 19 yan kuruluşu ve Hollanda'da kurdukları İslama Hizmet Vakfı'nın kapatıldığı, Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından dün sabah açıklandı. Başta Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti olmak üzere Bavyera, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Hessen, Berlin ve Aşağı Saksonya'da Kaplancılar'a ait 212 ev, büro ve işyerinin arandığı açıklandı. Yasaklanan İCCB ve yan kuruluşlarının toplam 1100 üyesinin bulunduğu bildirildi. Bu arada Kaplancılar'a ait mal ve para varlıklarının tümüne konulacağı da belirtildi.

TÜRKİYE İLE ARAMIZI BOZDULAR

Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily dün öğleye doğru Berlin'de düzenlediği basın toplantısında yasaklama kararı ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu. Schily, Kaplancılar'ın Almanya'daki özgürlükçü, demokratik sistemle uyuşmayan faaliyetlerde bulunduğu, başka dinden olanlara karşı yandaşlarını kışkırtarak, Almanya'da barış içinde birlikte yaşama zarar verdikleri, Türkiye'de 1924 yılında Mustafa Kemal'in kaldırdığı hilafeti yeniden canlandırmak ve Türkiye'deki laik sistemi yıkmak istemekle, dost bir ülke olan Türkiye ile ilişkilerin bozulmasına neden oldukları için yasaklandığına dikkat çekildi. Otto Schily, İCCB'nin yasaklanmasının Almanya'da aşırı İslamcı faaliyet gösteren diğer dernek ve cemiyetler için bir uyarı niteliği taşıdığını da söyledi. Şu anda Almanya'da aşırı İslamcı 20'ye yakın dernek ve cemiyetin Federal Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından izlendiğine de dikkat çekti.

ŞER YUVALARININ KAPILARINA KİLİT

Herne ve Witten'de de Kaplancılara ait dernekler, sabahın erken saatlerinde polis ekipleri tarafından basılarak arandı. Çoğu derneğin kapısına kilit vurulurken, derneğin demirbaş eşyaları ile belgelere el konuldu. Bavyera Eyaleti'nde de polis Kaplancılara ait 20 cami ve derneğe baskın düzenledi. Kaplancıların Bavyera merkez teşkilatı ve Kaplan'ın muhalifi Halil İbrahim Sofu'nun öldürülmesinde fetva verilen cami olarak tanınan Augsburg Mevlana Camii polis baskınının en yoğun hedefi oldu. İngolstadt kenti şehir merkezinde çatısında yeşil ve üzeri Arapça yazılı bir bayrağın asılı olduğu Kaplancılar'a ait Merkez Camii de sabah saat 06.15'de polis baskınıyla uyandı. Camide yatan üç kişi kaldırılarak evlerine gönderildi. Polis yetkilileri cami binasının kiralık olduğunu, ancak cami içinde bulunan tüm mal varlığına el koyduğunu açıkladı, kapının mühürleneceğini açıkladı. İngolstadt kentinde İCCB üyesi bir kişinin evinde yapılan aramada bir silah bulundu. Polis silaha ve örgütün camiisinde bulunan tüm mal varlığına el koydu. Nürnberg'de de Aksa camiine baskın yaptı. Arapça ve Türkçe çok sayıda broşüre el koydu. Garching kasabasında da polise karşı gelen iki örgüt üyesi gözaltına alındı.

Kapatma gerekçeleri

Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily, Kaplancılara getirilen yasağın gerekçelerini şöyle açıkladı:

Almanya'daki özgürlükçü demokratik sistemle uyuşmayan faaliyetlerde bulunmak.

Başka dinlere karşı kışkırtıcılık yapıp, toplumsal barışa zarar vermek.

Türkiye'de 1924 yılında Mustafa Kemal'in kaldırdığı hilafeti yeniden canlandırmak ve Türkiye'deki laik sistemi yıkmak istemekle, dost bir ülke olan Türkiye ile ilişkilerin bozulmasına neden olmak.

Kılıcı elinde kaldı

Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily, bir zamanlar hilafet kılıcıyla poz veren Karases Metin Kaplan'ın Türkiye'ye iadesi için Türk tarafıyla görüşeceklerini söyledi. Schily, Türkiye'nin idam etmeme güvencesi vermesi durumunda iadenin mümkün olacağını ve bu konunun önümüzdeki günlerde sürdürülecek görüşmelerde açıklık kazanacağını dile getirdi. Bakan Schily, yasaklanan İCCB ve yan kuruluşlarında üye olan 1100 kişiyle ilgili soruşturmaların sürdürüldüğünü belirtti. Bu yasağa uymayanların veya daha önceki dönemlerde Almanya'da suç işledikleri saptananların sınır dışı edilmelerinin geçerli yasalara göre mümkün olduğunu da hatırlattı.

Sıra Milli Görüş'te

Almanya'da Kaplancılar'dan sonra başkanlığını Necmettin Erbakan'ın yeğeni Mehmet Sabri Erbakan'ın yaptığı, merkezi Köln'deki İslam Toplumu Milli Görüş'ün (IGMG) de yasaklanması talep edildi. Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'nın raporlarına göre IGMG'nin de Alman Anayasası ile bağdaşmayan faaliyetlerde bulunduğuna dikkat çekilerek, gereken girişimlerde bulunulması istendi. Anamuhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU), İçişleri Bakanı Schily'ye IGMG'nin faaliyetlerini yasaklama çağrısında bulundu.

Operasyonlara 1200 polis katıldı

Köln, Bochum, Düsseldorf, Duisburg, Essen, Aachen, Recklinghausen ve Gelsenkirchen şehirlerinde Kaplancılar'a ait cami, dernek büro ve ev olmak üzere 84 yere sabahın erken saatlerinden itibaren baskın yapıldı. Toplam 1200 polisin katıldığı operasyonda Kaplancılara ait binaların tümü ablukaya alındı. Binaların önünde bulunan bazı araçlar çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!