Kansere ilaç bulan Dr.Pamukçu: Türkler de deneyebilir

Güncelleme Tarihi:

Kansere ilaç bulan Dr.Pamukçu: Türkler de deneyebilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yirmi çeşit kanseri tedavi eden FGN 1 ilacının mucidi Türk doktor Rıfat Pamukçu, ilacın ABD’nin yanı sıra Stockholm, Londra ve Tel Aviv’de denenmesi için çalışmalar yapıldığını belirterek, Federal İlaç İdaresi (FDA) kurallarına sadık kalarak ilacı Türkiye’de denemek isteyen kuruluşların kendisine başvurmalarını istedi.

Dr.Pamukçu, insanlar üzerindeki klinik denemelerinin, Türkiye’de de gerçekleşebileceğini söyledi. FGN 1 ilacının şimdiye kadar kanser için kullanılan ilaç türlerinin içine girmediğini ve yeni bir grup oluşturduğunu belirten Dr.Pamukçu, klinik denemelerinin yüksek kanser riski taşıyan insanlar üzerinde yapılması gerektiğini ifade etti.

İlacın şu anda Amerika’nın Colorado eyaletinde akciğer kanseri riski içinde bulunan 3 bin 500 insan üzerinde denendiğini kaydeden Dr. Pamukçu, bu insanlardan alınan test örneklerinden en az 800’ünün kansere yakalanacağının anlaşıldığını, bu yüzden ilacın klinik deneylerinin bu tür risk grubu içinde olanlarda yapıldığını belirtti. Dr.Rıfat Pamukçu, deneylerin, kanserin yayıldığı hastalardan ziyade ameliyatla tümörü alınmış ve ağır risk grubu içinde bulunan kişilerde yapıldığını kaydetti.

İlaç FDA tarafından onaylandıktan sonra yüksek risk grubundaki kişilerin 6 ay boyunca günde 2 tablet alarak kanser riskinden kurtulabilecekleri ileri sürülüyor. FGN 1 ilacının klinik deneylerini, Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün 1994 yılından beri sponsor olarak desteklediği belirtildi. Dr. Rıfat Pamukçu 1989'da Chicago Üniversitesi Hastanesi’nde çalıştığı sırada doktor arkadaşı Floyd G. Nichols ile birlikte Cell Pathways adlı ilaç şirketini kurdu. Kasım ayında sermayesini 100 milyon dolara yükselterek halka açılacağı bildirilen ve dünya çapında isim yapmış bilim adamlarının çalıştığı şirketin, sürekli yeni ilaçlarla ilgili buluşlar konusunda faaliyetler yürüttüğü belirtiliyor.

Firmanın adresi ve telefonları:

Cell Pathways

702 Electronic Drive

Harsham PA. 19044

Telefon: 001.215.7063800

Fax: 001.215.7063801

Web adresleri;

http://www.cellpathways.com ve http://www.erols.com/cellpath

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!