Kanser hattı

Güncelleme Tarihi:

Kanser hattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

Yüksek gerilim hasta ediyor

Yüksek gerilim enerji hatlarıyla kanser arasında ilk kez resmi bir ilişki kuruldu. İngiltere'de pazar günleri yayınlanan Sunday Times Gazetesi'nin manşet haber olarak verdiği bir araştırmaya göre, enerji hatları yakınında yaşayan ailelerin çocuklarının kansere yakalanma riski giderek artıyor. Buna bağlı olarak, çocukları kanser olan ailelerin yüksek gerilim hatları hakkında dava açabilecekleri belirtiliyor.

1960'larda sigara içmekle kanser arasındaki ilişkiyi keşfeden Sir Richard Doll, bu hafta yapacağı bir konuşmada, araştırmasının sonuçlarını yayınlayarak, yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan çocukların kan kanseri olma riskinin arttığı yolunda uyarıda bulunacak. Sir Doll, büyüklerin de kanser riski altında olabileceğini fakat henüz bunun kanıtlanmadığını da söyleyecek.

ÖZELLİKLE DE ÇOCUKLAR

Doll'un ekibinden Profesör Colin Blakemore, ‘‘Enerji hatları yakınında az da olsa artan bir kanser riski bulunduğuna dair kanıtlar var. Bunun nasıl meydana geldiği kesin olarak belli değil ama sanıyoruz ki yüksek voltaj hatlarının yaydığı iyonlar daha sonra solunum yoluyla çocuklara geçerek kanser nedeni olabiliyor’’ diye konuştu.

Araştırmalarını daha da ilerleteceklerini belirten Blackmore, ‘‘Enerji hatlarını yeraltından geçirmek bir çözüm olabilir. Mevcut hatlar için bunu yapmak çok pahalıya malolur fakat gelecekteki altyapı ve yerleşim projeleri için bunu düşünebiliriz’’ dedi.

ÖNCE ABD AÇIKLAMIŞTI

İngiltere'de onbinlerce insanın güçlü elektromanyetik alanlardan etkilenebilecek kadar elektrik hatlarına yakın evlerde yaşadıkları bildiriliyor. Analizler her yıl az sayıda da olsa çocuğun kansere yakalanabileceğini gösteriyor. Yüksek gerilim hatlarıyla kanser arasında bağlantı bulunduğu ilk kez 1979'da ABD'de açıklanmıştı.

Tazminat hakkı doğuyor

İngiliz Ulusal Radyolojik Korunma Kurulu tarafından desteklenen Sir Richard Doll'un aylar süren araştırmaları sonucunda İngiltere'de ilk kez bir devlet kuruluşu yüksek gerilim hatlarıyla kanser arasında bağlantı olduğunu kabul etti. Bu durumda, çocuklarının hastalığından elektrik kablolarını sorumlu tutan ailelerin devlete milyonlarca sterlinlik dava açma olasılığı doğuyor. Ayrıca halkın enerji hatlarının evlerinden uzaklaştırılması ya da toprak altına gömülmesi için kampanya başlatması da bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!