Kanlı Pol Pot öldü

Güncelleme Tarihi:

Kanlı Pol Pot öldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

1975 ile 1979 yılları arasında Kamboçya'yı bir ölüm tarlasına çeviren ve iki milyon kişinin ölümünden sorumlu tutulan Kızıl Kmerlerin eski lideri Pol Pot 73 yaşında kalp krizinden öldü.

İki milyon Kamboçyalı'nın ölümünden sorumlu tutulan, dünyanın en kanlı diktatörlerlerinden, Kızıl Kmerlerin eski lideri Pol Pot'un kalp krizinden öldüğü açıklandı. ABD, iki hafta kadar önce Pol Pot'un tutuklanması ve adalet önüne çıkartılması için yeni girişimler başlatmıştı.

Pol Pot'u göz hapsinde tutan Kızıl Kmerlerin üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, 73 yaşlarındaki eski liderin Kamboçya'nın kuzeyinde Tayland sınırına iki kilometre uzaklıktaki Anlong Veng'deki evinde önceki gün öldüğü kaydedildi. 1975 ile 1979 yılları arasında Kamboçya'yı ‘ölüm tarlasına’ çeviren Pol Pot, geçtiğimiz yıl Kızıl Kmerler içindeki kanlı bir hesaplaşmadan sonra gözden düşmüş ve örgüt tarafından göstermelik bir mahkemede yargılanmıştı. Pol Pot, geçen temmuz ayında ‘ihanet’ suçundan yargılandığı sırada 20 yıldan beri ilk kez batılı bir gazeteci, Amerikalı Nate Thayer tarafından görüntülenmişti.

PAZARLIK KARTI

Pol Pot'un ölümüyle birlikte, Kamboçya hükümetine kafa tutan Kızıl Kmerlerin ‘Kasap’ diye tanınan tek bacaklı lideri Ta Mok, önemli bir pazarlık kartını da kaybetmiş oldu. Örgüt içindeki hesaplaşmanın ardından Kamboçya hükümeti Kızıl Kmerleri Anlong Veng'deki karargâhlarından Tayland sınırındaki cangıllara püskürtmeyi başarmıştı. Gerilemek zorunda kalan Kızıl Kmerler örgütü, bir süre önce Pol Pot'u teslim etmek istediğini duyurmuş ancak kime ve ne zaman teslim edeceğini bildirmemişti.

Kızıl Kmerler tarafından Pol Pot'a gözkulak olmakla görevlendirilen örgütün ileri gelenlerinden General Non Nou dün yaptığı açıklamada: ‘Pol Pot’un tutuklanması için uluslararası toplum çok geç kalmıştı. Herkes Pol Pot'u istediğini söyledi ama kimse kılını bile kıpırdatmadı, örgütle temas kurmadı' dedi. Non Nou, Pol Pot'un ölümünün Kızıl Kmerler açısından çok iyi olduğunu, çünkü ölümüyle örgüte sürülen lekenin temizlendiğini söyledi. Non Nou, Pol Pot için bir iki güne kadar Kamboçya geleneklerine göre bir cenaze töreni yapılacağını da kaydetti.

Pol Pot'un naaşı dün yöredeki halkın ziyaretine açıldı. Kamboçya'daki bazı batılı gazetecilere de izin verilirken, ellerinde AK-47 makineli silahlan taşıyan küçük yaştaki Kızıl Kmer militanlarının naaşın yanında nöbet tuttukları görüldü.

Öte yandan, Pol Pot'un ölüm haberinin duyulmasından birkaç saat önce, Bangkok'taki ABD'nin maslahatgüzarı Ralph Boyce, Başbakan Chuan Leekpai'ye Başkan Clinton'un Pol Pot'un adalet önüne çıkartılmasını talep eden bir mesajını ilettiği öğrenildi.

Keşiş olacaktı diktatör oldu

1925 yılında dünyaya gelen Pol Pot, gençliğinde iki yılı keşiş olarak, toplam altı yıl bir Budist manastırında kaldı. 1940'lı yıllarda, Ho Şi Minh önderliğinde Fransızlara karşı direniş hareketine katıldı. 1946'da Komünist Partisi'ne üye oldu. Pol Pot, Norodom Sihanouk hükümetine karşı mücadele eden Kızıl Kmerler'e önderlik ederek 1975'te yönetimi ele geçirdi. Pol Pot’un 1975-79 döneminde zorla çalıştırma, işkence, idam sonucu 2 milyon insanın ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor. 1979'da Kamboçya'yı işgal eden Vietnam kuvvetlerince devrilen Pol Pot silahlı mücadele yürüttü. Hayatının son günlerini kaçarak geçiren Pol Pot, geçtiğimiz yıl örgüt tarafından ihanetle suçlanarak yargılandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!