Kanlı Kongre baskının davası görülmeye başladı... Trump'a darbe girişimi suçlaması!

Güncelleme Tarihi:

Kanlı Kongre baskının davası görülmeye başladı... Trumpa darbe girişimi suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 14:12

ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılan seçimlerden sonra 6 Ocak 2021’de ABD Kongresinin seçim sonuçlarını tasdik etmek için toplanmasıyla birlikte tüm dünyayı şoke eden ve yankıları hâlâ süren olayla yaşandı. Tarihe 'Kanlı kongre baskını' olarak geçen olayların ardından açılan dava bugün görülmeye başlanırken dönemin ABD Başkanı olan ve görevi Joe Biden'a devreden Donald Trump'la ilgili ciddi suçlamalar yapıldı...

Haberin Devamı

ABD Kongresi'ne 6 Ocak 2021'de düzenlenen baskınla ilgili dava başladı. Demokratların öncülüğünde oluşturulan komitede, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın bu baskını koordine ederek bir darbe girişimi planladığı öne sürüldü.

Cumhuriyetçi Parti'den komitenin başkan yardımcısı Liz Cheney, eski ABD Başkanı Trump'ın saldırının "fitilini ateşlediğini" savundu.

Demokrat Parti'den Bennie Thompson da saldırının Amerikan demokrasisini tehdit ettiğini belirtti.

Kanlı Kongre baskının davası görülmeye başladı... Trumpa darbe girişimi suçlaması
Sadece ABD değil tüm dünya merakla mahkemeden çıkacak sonucu bekliyor

KONGRE BİNASI TRUMP'IN DESTEKÇİLERİ TARAFINDAN BASILDI

Trump'ın destekçileri Kongre binasına saldırmışlardı. Binadaki Kongre üyeleri, saldırı sırasında ABD Başkanı seçilen Joe Biden'ın başkanlığını tescil etmek üzere toplanmışlardı.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir yıl süren soruşturmanın ardından Demokrat Parti öncülüğündeki komite Kongre baskınıyla ilgili duruşmalara başladı. İlk olarak Donald Trump'ın yakın çevresiyle yapılmış mülakatlardan bölümler izlendi.

Eski Başsavcı Bill Barr'ın, Trump'ın "seçimlerin çalındığı" yönündeki iddiasının temelsiz olduğunu söylediği video ilk izlenenler arasındaydı.

Barr, "Seçimlerde yolsuzluk yapıldığı iddiasını hiçbir bilimsel kanıtla desteklemeyen bir yönetimin sadece görüşlerine dayanarak iktidarda kaldığı bir dünyada yaşamamız mümkün değil," dedi.

Kanlı Kongre baskının davası görülmeye başladı... Trumpa darbe girişimi suçlaması
Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump'ın, eski başsavcının babasının komplo teorilerini reddeden görüşlerini kabul ettiğini söylediği bir videoya da yer verildi.

Komitenin duruşmalarına başlamasının öncesinde Donald Trump bunu "siyasi bir hile" olarak nitelendirdi. Bu ay komitede beş duruşma daha yapılması bekleniyor.

Donald Trump, 2024'teki ABD başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmayı değerlendiriyor. Bu çerçevede, bir önceki seçimlere hile karıştırıldığı yönündeki temelsiz iddialarını da dillendirmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

KAPSAMLI DURUŞMALAR

ABD Kongresi'ndeki komite Cumhuriyetçi Parti'nin tamamen bağımsız bir soruşturma açılması yönündeki çabaları bloke etmesinin ardından Demokrat Partililerin öncülüğünde kuruldu.

Mississippi Kongre Üyesi Bennie Thompson'ın başkanlık ettiği heyet, yedi Demokrat ve iki Cumhuriyetçi üyeden oluşuyor.

Komitenin iki Cumhuriyetçi üyesi, Wyoming'den Liz Cheney ve Illinois'den Adam Kinzinger, sıkı birer Donald Trump karşıtı.

Duruşmaların geleneksel komite oturumları gibi olmaması maksadıyla sıkı bir şekilde kurgulandığı belirtiliyor. Komite, tutarlı bir anlatı oluşturmak amacıyla, 6 Ocak olaylarına ait tanıklıkların önceden kaydedilmiş kliplerinden ve belgelerden yapılan alıntılardan hazırlanan görüntüleri sunuyor.

Haberin Devamı

Komite sadece 6 Ocak 2021'de düzenlenen baskına değil, 2020 seçim sonuçlarının iptal edilmesini hedefleyen girişime de kapsamlı bir bakış sunmayı amaçlıyor.

Kanlı Kongre baskının davası görülmeye başladı... Trumpa darbe girişimi suçlaması
Park ve bahçelerde toplanan ABD'liler duruşmayı böyle izledi

Duruşmalar sonrası üyelerin bir rapor hazırlamaları ve Eylül ayında yeni bir duruşma ile vardıkları sonuçları kamuoyuna açıklamaları bekleniyor.

Komiteye başkanlık eden Bennie Thompson, "6 Ocak hükümeti devirmeyi planlayan küstah bir darbe girişiminin son halkasıydı. Şiddet tesadüfi değildi. Bu Trump'ın son çaresiydi" dedi.

Liz Cheney de "Kongre binamızı işgal edenler ve saatlerce kolluk kuvvetleriyle çatışanlar Başkan Trump'ın kendilerine söyledikleriyle motive olmuşlardı. Seçimlerin kendilerinden çalındığını ve Trump'ın başkan olması gerektiğini düşünüyorlardı" diye konuştu ve ekledi:

Haberin Devamı

"Bu kalabalığı harekete çağıran da, toplayan da, bu saldırının fitilini ateşleyen de Başkan Trump'tır."

"TRUMP 'PENCE ASILMAYI HAK ETTİ' DEDİ"

Kongre baskınında yaralanan ilk polis memuru Caroline Edwards da komitede verdiği ifadede saldırganların kendisine "vatan haini" ve "köpek" gibi yakıştırmalarda bulunduklarını, ardından da yediği yumrukla bilincini kaybettiğini anlattı.

"İnsanların kanı üzerine basıp kayıyordum," diye konuşan Edwards, Kongre binasının bir savaş alanına döndüğünü ifade etti.

Komite üyeleri, Donald Trump'ın Kongre baskını gerçekleştiği sırada neler yaptığını da detaylı olarak resmetmeye çalıştı.

Liz Cheney, saldırganlar eski başkan yardımcısı Mike Pence'in asılması yönünde sloganlar atarken Trump'ın "O da bunu hak etti" dediğine dair bir ifadeyi okuduğunda komitede şaşkınlık yaşandı.

Kanlı Kongre baskının davası görülmeye başladı... Trumpa darbe girişimi suçlaması
Kongre baskınında yaralanan polis Caroline Edwards, mahkemede tüm korkunç gerçekleri açıkladı

Haberin Devamı

ABD'deki Kongre baskınında dört kişi ölmüş, 100'den fazla polis memuru yaralanmıştı. Olayın ardından dört polis memuru da intihar etmişti.

Donald Trump, 6 Ocak 2021'deki Kongre saldırısını kışkırttığı iddialarıyla ilgili olarak iktidar süresinin dolmasına bir hafta kala görevden azledilmişti.

Ancak Senato'da yapılan oylamada 57 senatör Trump'ın mahkum edilmesi yönünde, 43 senatör ise mahkum edilmesine karşı oy kullanınca Trump azil davasında aklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!