Kan bayramı

Güncelleme Tarihi:

Kan bayramı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 00:00

250 binden fazla hayvanın Hindu tanrıçası Gadhimai onuruna topluca kurban edildiği festival, Nepal’in başkenti Katmandu’da başladı. 500 bini aşkın Hint ve Nepalli Hindu’nun toplandığı tapınak kan gölüne döndü. Çıkan izdihamda 2 çocuk öldü. Festival hayvan hakları örgütlerinin büyük tepkisini çekiyor.

Haberin Devamı

NEPAL’de, 250 binden fazla hayvanın topluca kurban edildiği, hayvan hakları savunucularının tepkisini çeken Gadhimai festivali başladı. Festival için Hindistan’dan gelen ve Nepalli 500 bini aşkın Hindu, dün sabah saatlerinden itibaren başkent Katmandu’nun güneyindeki Bara bölgesinde bulunan Gadhimai tapınağında toplandı. Tapınakta iki gün içinde 250 binden fazla bufalo, keçi, koyun, tavuk, fare, domuz ve güvercin Hindu tanrıçası Gadhimai onuruna kurban edilecek.

2 çocuk ölü

Tapınağın başrahibinin “Çok yaşa Gadhimai” diye bağırdıktan sonra iki sıçan, iki güvercin, bir horoz, domuz ve kuzu kurban etmesiyle birlikte, festival başladı. Bufaloların eğri palalarla art arda kesilmesiyle, etraf kan gölüne döndü. Binlerce kişiden oluşan kalabalık, başrahibin hayvan kurban edişini izlemek için yığılınca, çıkan izdihamda iki çocuk öldü.

Protestolar

Hayvan hakları eylemcileri ve dini gruplar, geçen haftalarda Katmandu’da ve Gadhimai tapınağı yakınındaki kentlerde festival nedeniyle protesto gösterileri düzenlemiş, ancak Hindu yetkililer, ülkenin çok eski bir geleneği olduğu gerekçesiyle hayvanların kurban edilmesine engel olmayacaklarını belirtmişti.

Bardot’dan mektup

Hayatını hayvanları korumaya adayan Fransız oyuncu Brigitte Bardot da Nepal Devlet Başkanı Ram Baran Yadav’a bir mektup yazarak hayvan katliamına son vermesini istemişti. Gadhiami festivali 5 yılda bir kutlanıyor. Festivale katılanlar, Tanrıça Gadhiami için hayvanların kurban edilmesinin kötülüğü sona erdireceğine, şans ve refah getireceğine inanıyor. Ayrıca, adak adayanlardan, çocuğu olduğu için tanrıya teşekkür edenlere kadar yüzbinlerce kişi, kurban edilecek hayvanını alıp geliyor. Bir kişi, adağı yerine geldiği için 105 bufalo getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!