Kalp ve damardan ölümler azaldı

Güncelleme Tarihi:

Kalp ve damardan ölümler azaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptırdığı bir taramaya göre, gelişmiş ülkelerde kalp ve damar hastalıkları sayısında hem de bu hastalıklardan ölümlerde azalma görülüyor.

İngiliz tıp dergisi The Lancet'te çıkan habere göre, dünyada bugüne kadar yapılan en büyük tarama yaklaşık 20 yıl sürdü. 21 ülkede yüzbinlerce sağlıklı insan ve 166 bin erfarktüs hastası takip edildi. Doktorlar 7.2 milyon miyokard enfarktüsü hastasını ve kriz sonrasını gelişmeleri izlediler.

Neticede son 10 yıl boyunca enfarktüsten ölümlerde erkeklerde yılda ortalama % 2.7 kadınlarda da % 2.1 gerileme gözlendi.

Lille Pasteur Enstitüsü'nden Dr.Philippe Amouyel yaptığı açıklamada ‘Bu, 10 yılda % 20 ila 30 gerileme demektir’ dedi.

Doktorlar, bu araştırma sonucu ortaya çıkan en önemli bulguyu şöyle açıkladılar:

Kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin azalmasındaki en önemli etken kalp krizi geçiren hasta sayısındaki azalma. İnsanlar daha az kalp sorunu yaşıyor. Bu iyileşmede kalp krizi geçirenlere yapılan ilk müdahalenin ve kriz sonrası bakımın rolü var ama ikinci derecede.

Bu arada, kalp hastalıklarının arttığı Doğu ve Orta Avrupa ve Asya gibi bölgeler de var. Çin'de son 10 yıl boyunca kalp hastalığı oranı yılda ortalama % 2.3 ölümler ise % 1.1 bir arttı. Rusya'da da yıllık artış ortalama % 2.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!