Kafkaslar'da bombalı saldırı: 61 ölü

Güncelleme Tarihi:

Kafkaslarda bombalı saldırı: 61 ölü
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesindeki Kuzey Ossetya Cumhuriyeti'nin başkenti Vladikafkas'ta bir pazaryerinde meydana gelen patlama sonucunda en az 61 kişi öldü, 100 kişi de yaralandı. Rusya, ülke tarihinin en büyük terör eylemi olan patlamanın amacının bölgede istikrarsızlık yaratmak olduğunu açıkladı. Patlamayı üstlenen olmadı.

Korkunç patlama, dün 11.40'da Vladikafkas'ın pazaryerlerinden birinde meydana geldi. Saldırganların pazar tezgahlarının altına yerleştirdiği patlayıcının 10 kilogramlık TNT kalıbına eşdeğer olduğu bildirildi. Patlama bir anda pazaryerini kan gölüne çevirirken, olay yerinde büyük bir panik yaşandı.

Patlamayla birlikte tezgahlar havaya uçtu, pazaryeri parçalanmış cesetlerle doldu, çevre binaların cepheleri kanla boyandı. Cesetler ve yaralılar el arabalarıyla ambulanslara taşındı. Telefonla bölgeden haber veren bir gazeteci olay yerini ‘kıyma makinesine’ benzetti.

Televizyon ve radyolar yayın akışlarını keserek halkı acilen kan vermeye çağırdılar. İlk belirlemelere göre patlamada 61 kişi öldü, ancak can kaybının artabileceği bildiriliyor.

EN BÜYÜK TERÖR SALDIRISI

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in bölge temsilcisi Lev Dzugayev, patlamanın ‘terör saldırısı’ olduğunu açıkladı. Dzugayev, saldırının ardında kimlerin olabileceği konusunda ise herhangi bir yorumda bulunmadı. Devlet Başkanı Yeltsin, terörist saldırıyla ilgili soruşturmanın etkin biçimde yürütülmesi için derhal Başbakan Yevgeni Primakov'a emir verirken, İçişleri Bakanı Sergey Stepaşin'i de acilen Moskova'dan Vladikafkas'a gönderdi.

Patlamanın Rus tarihinin en büyük terör eylemi olduğu açıklanırken, Kuzey Ossetya İçişleri Bakanlığı'nden yapılan açıklamada, patlayıcının zaman ayarlı olduğu ve bu saldırının yerel suç çetelerinin gücünü aştığı kaydedildi. Rusya İç İstihbarat Servisi de yaptığı açıklamada, olayın failleri ile ilgili bir ayrıntı vermedi ancak, ‘dünyadaki pratiğe de bakılırsa olayı tertipleyenlerin amacı, Rusya halkı içinde şok yaratmak’ dedi.

Sovyetler'in dağılmasından sonra Kafkaslar bölgesinde bir türlü istikrar sağlanmadı. Çeçenistan'a 50 kilometre uzaklıkta olan Vladikafkas'da 1991 ve 1992 yılları arasında Ossetlerle İnguşlar arasında şiddetli çatışmalar meydana gelmişti. 1994-96 yılları arasındaki Çeçen-Rus savaşının ardından Kuzey Osetya ile İnguşlar, Çeçen çeteler tarafından gerçekleştirilen kaçırılma eylemlerine sahne olmuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!