Kadınlar Düellosu

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar Düellosu
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2016 09:14

Gelecek hafta pazar günü Almanya'nın üç eyaletinde birden eyalet seçimleri var. Bu pazar günü ise Hessen eyaleti belediye seçimleri için sandığa gidiyor. Bu dört eyaletteki seçimler Başbakan Merkel'in ve Almanya'da gelecek yıl yapılacak genel seçimlerin yönünü belirleyecek. Sandıktan ne çıkacak?

Haberin Devamı

Almanya'da gelecek hafta pazar günü yapılacak üç eyalet seçimleri hiç bu kadar önem kazanmamıştı. Üç eyaletteki seçimler bu sefer ülkedeki siyasi manzarayı belirlemeye aday. Seçim sonuçları en başta Başbakan Merkel'in Türkiye ile işbirliği içinde mülteci krizini çözme politikasının bir barometresi olacak. 2017'de yapılacak genel seçimler ve koalisyon opsiyonları konusunda önemli bir ipucu verecek.

Üç seçimde de Almanya'da bugüne kadar görülmeyen bir ilk yaşanıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller, muhafazakar parti Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Başbakan Merkel'in politikasını destekliyor. CDU'lu adaylar ise kendi liderleri Merkel'in mülteci politikasına karşı bir seçim kampanyası izliyor.

İKİ KADIN KIYASIYA

Seçim turumuza iki kadın başbakan adayının kıyasıya mücadele ettiği Rheinland Pfalz Eyaleti'nden başlıyoruz. Bu eyalette iki başbakan adayı da kadın. Eyalet iki kadının kıyasıya bir seçim düellosuna sahne oluyor. Seçmenler iki kadın adaydan birini başbakan seçecek. Biri SPD'li ve 3 yıldır eyalet Başbakanı olan Malu Dreyer. Ötekisi CDU'dan Julia Klöckner.

Kadınlar Düellosu

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Malu Dreyer

SPD'li Malu Dreyer, Başbakan Merkel'den yana bir seçim kampanyası izliyor. CDU'lu Başbakan adayı Julia Klöckner ise Başbakan Merkel'in mülteci politikasına alternatif A2 planıyla kampanya yürütüyor. İki başbakan adayından da röportaj talebinde bulunduk. Malu Dreyer röportaj isteğimize olumlu yanıt verdi. Julia Klöcker ise zaman darlığı nedeniyle talebimizi nazik bir dille geri çevirdi.

Haberin Devamı

JULİA KLÖCKNER EYALET BAŞBAKANI OLMAK İSTİYOR

Kadınlar Düellosu

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) julia Klöckner

CDU'nun eyalet başbakan adayı Julia Klöckner'in tüm hedefi, 25 yıllık SPD iktidarını devirip başbakanlık koltuğuna oturmak. Klöckner seçim kampanyasının başında eyalet başbakanı olacağından oldukça emindi. Anketler de bu yöndeydi. Ancak seçime bir hafta kala SPD'li Malu Dreyer arayı hızla kapattı. Bunda Julia Klöckner'in Başbakan Merkel'e alternatif bir mülteci politikası izlemesinin büyük rolü var. Klöckner, Merkel'in A planına karşı A2 planı geliştirdi. A2 planı günlük mülteci kontenjanı belirlenmesini ve bu kontenjanın üzerinde mülteci alınmamasını öngörüyor. SPD, Klöckner'i mülteci politikasında Başbakan Merkel'e ters düşmekle suçlayan bir kampanya yürütüyor.

Haberin Devamı

GÜZEL, GENÇ VE KARİZMATİK

Julia Klöckner 43 yaşında, Bad Kreuznach doğumlu. 2010 yılından beri CDU Rheinland Pfalz eyalet teşkilatı Başkanı, 2011 yılından beri CDU eyalet Grup Başkanı, 2012 yılından beri de CDU Başkan Yardımcısı. Muhafazakar katolik bir ailenin kızı olan Julia Klöckner, siyasal bilimler, Katolik Teolojisi ve Pedagoji okudu. 1995 yılında Almanya Şarap Kraliçesi seçilerek ismini duyurdu. 1997'de aktif siyasete atılan Klöckner, siyasi kariyer merdivenlerini hızla tırmandı. 2002'de parlamentoya girdi. Şarap Kraliçesi ünvanıyla başlangıçta pek ciddiye alınmadı. Ama mücadeleci karakteriyle kısa zamanda CDU'nun ağır topları arasına girmeyi başardı ve Merkel'in yerine geçecek en ciddi adaylar arasına girdi. 2011 yılında Rheinland Pfalz eyalet seçimlerinde SPD'li Kurt Beck'e karşı başbakanlığı kıl payı 8 bin oyla kaybetti.

UYUM YASASI

Haberin Devamı

Klöckner, partisi CDU ve kardeş parti CSU içinde Başbakan Merkel'in mülteci politikasını eleştirenlere “Çenenizi tutun” diye çıkıştı. Ancak seçim kampanyasında Merkel'e alternatif bir çözüm planı hazırladı.

Klöckner'in günlük mülteci kontenjanı öngören A2 planı, Merkel'le Seehofer planının arasında, ortada buluşan bir plan olarak görülüyor.

Klöckner, göçmenler ve mülteciler için uyum mecburiyeti getiren bir yasanın yanında Burka yasağı getirilmesini istiyor. Klöckner, eyaletin borç batağına düştüğü, yolların bozuk olduğu ve internet ulaşımının çok geride kaldığı bir kampanya yürütüyor. Hükümeti kurması durumunda, eyaleti borç batağından kurtaracağı, yolların onarımdan geçeceği ve eyalet çapında hızlı bir internet ağı sözü veriyor.

Haberin Devamı

Rheinland Pfalz eski başbakanlardan Helmut Kohl'ün memleketi. 3.1 milyon seçmeni olan Rheinland Pfalz Eyalet Meclisi 101 koltuklu. 1991 yılından beri eyalette başbakanlık koltuğu SPD'nin. Daha önce Rheinland Pfalz CDU'nun kalesiydi. SPD'li başbakan Kurt Beck istifa ederek, 2013'te görevi Malu Dreyer'e bıraktı. 2011 seçimlerinde Kurt Beck'li SPD çoğunluğu kaybetti ve Yeşiller'le koalisyon kurdu.

13 Mart akşamı sandıktan ne çıkar?
CDU 25 yıl sonra tekrar başbakanlık koltuğunu ele geçirir mi? Yoksa SPD sürpriz yaparak, Yeşiller'le koalisyonu kurtarır mı? Son anketlere göre Julia Klöckner'li CDU yüzde 35 oy oranıyla birinci parti görünüyor. Malu Dreyer'li SPD ise CDU ile arasındaki farkı bir puana düşürdü ve yüzde 34 ile CDU'nun en yakın takipçisi. Yeşiller yüzde 6, FDP yüzde 6 ve yabancı karşıtı sağ popülist parti AfD ise yüzde 10 oyla meclise girmeyi garantilemiş görünüyor. Anket sonuçları CDU, SPD, Yeşiller gibi yerleşik partilerin 2011 seçimlerine kıyasla önemli oy kaybettiğini, yabancı karşıtı AfD'nin ise iki rakamlı bir oy oranına ulaşacağını gösteriyor. 2011 eyalet seçimlerindeki oy dağılımı şöyle: SPD yüzde 35.7. CDU yüzde 35.2. Yeşiller yüzde 15.4. CDU başbakan adayı Julia Klöckner 2011 seçimlerinde SPD'li Kurt Beck'e karşı başbakanlık yarışını 8 bin oyla kılpayı kaybetmişti.

OPSİYONLAR

Bu tahminlere göre SPD Yeşiller koalisyonu gerekli çoğunluğu bulamıyor. FDP ise SPD ve Yeşiller ile üçlü koalisyona sıcak bakmıyor. Anket sonuçlarına göre CDU/SPD arasında büyük koalisyon veya CDU, Yeşiller ve FDP ile üçlü koalisyon olmak üzere iki seçenek görünüyor.

Başbakan Malu Dreyer yarışı rakibi Julia Klöckner'e kaptırması durumunda başbakan yardımcısı olarak CDU ile bir büyük koalisyona yokum diyor. SPD'nin birinci parti çıkması durumunda ise Julia Klöckner, başbakan yardımcısı olarak SPD'yle koalisyona sıcak bakmıyor. Anket sonuçları çok zor bir hükümet kurulacağına işaret ediyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!