Kadınlar acıya neden dayanıklı?

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar acıya neden dayanıklı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı araştırmacılar ağrı ve insan reaksiyonları üzerinde yaptıkları incelemede kadınların erkeklere oranla fiziksel acı karşısında çok daha duyarlı ancak aynı zamanda üstesinden gelmede çok daha başarılı olduklarını ortaya çıkardılar.

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü konferansına sunulan araştırma raporlarına göre, kadınlarla erkeklerin acı karşısındaki davranışlarında cinsellik hormonlarından dolayı büyük farklılıklar var. Kadınlar vücut ağrılarını daha şiddetli bir şekilde duymalarına karşı kendilerini buna çok iyi hazırlayıp üstesinden gelmeyi başarıyorlar. Oysa erkekler tam tersine acı karşısında teslim oluyorlar ve ruh halleri çabucak bozuluyor.

Ohio Üniversitesi'nden Dr.Francis Keefe ağrı duyacağını bilen kadınların buna karşı psikolojik olarak kendini hazırladığını ve acıya esir olmamaya çalıştığını gösterdi. Dr.Keefe, sessizce acı çekmeye başlayan kadınların, başka şey düşünüp acıyı unutmak için etraftakilerden (özellikle de uzmanlardan) yardım istediklerini, başka çare bulamazlarsa dua ederek acıyı unutmaya çalıştıklarını söyledi.

Erkekler ise tam tersine son ana kadar hiçbir hazırlık yapmadan bekliyor ve acı başladığında ruhsal dengeleri bozularak çevresine negatif duygular yayıyorlar. Bu nedenle erkeklerin sıkıntısı daha uzun ve acılı oluyor. Uzmanlara göre, kadınların acı karşısında böylesine güçlü olmalarının bir nedeni kadınlık hormonu östrojen. Başka bir neden de kız çocuklarının ergenlik dönemiyle başlayan baş ve karın ağrılarıyla deneyim kazanmaları.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!