Kaç 'Mona Lisa' var?

Güncelleme Tarihi:

Kaç Mona Lisa var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2015 23:12

Rönesans döneminin ünlü İtalyan ressamı Leonardo da Vinci'nin en az kendi kadar ünlü tablosu 'Mona Lisa' ile ilgili ortaya atılan yeni iddia tartışma yarattı. Rus bir koleksiyonerde ünlü tablonun ikinci bir versiyonunun olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

Kaç Mona Lisa var
Sanat tarihçileri ve uzmanlar St. Petersburg'daki özel bir koleksiyonda bulunan tabloyu incelemeye başladılar.

Uzmanlara göre bu tablo Da Vinci'nin Mona Lisa'sının replikası(kopyası) değil.

Yani tablo Mona Lisa'nın ikinci versiyonu olabilir.

Mona Lisa konusunda deneyimli uzmanlar tabloyu kızılötesi ışınlarla incelediğinde renklerin birbirine çok benzer olduğunu ortaya çıkardı.

 

'TOSKANALI SANAT DAHİSİNE AİT OLABİLİR'

Araştırmanın koordinatörü Silvano Vinceti tablo için 'Toskanalı sanat dahisine(Vinci'den bahsediyor) işaret eden çok belirteç var. Ancak tüm bu belirteçler henüz hipotez aşamısında' ifadesini kullanıyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar Da Vinci'nin iki Mona Lisa tablosu yaptığına dair çok sayıda iddia ortaya atıldı.

Tabloları orjinallerinden ayırmak için geliştirilen yazılımın yaratıcısı aynı zamanda bir Da Vinci uzmanı olan Carlo Pedretti sonuçların, tabloların aynı sanatçı tarafından yapıldığına işaret ettiğini söylüyor.

Pedretti 'Louvre'daki ve Rusya'daki iki tabloyu karşılaştırdığınızda ikisinin arasındaki benzerlik oldukça net' ifadesini kullandı.

Kaç Mona Lisa var

MONA LİSA'NIN SIRLARI

Mona Lisa tablosu hala bir çok sırrı da içinde barındırmakta...

'Mona Lisa'nın Sırları' isimli yeni bir BBC belgeselinde konuya ilişkin bir çok farklı iddia ortaya atılıyor.

Belgeselde iddialar yeni teknolojik gelişmelerin alamet-i farikası optik tarayıcılara, yazılı kayıtlara ve tarihi belgelere dayandırılıyor.

Belgeselin yapımcısı ve sanat tarihçisi Andrew Graham-Dixon Louvre müzesinde sergilenen tablonun Da Vinci'nin orjinal tablosu olmayabileceğini iddia ediyor.

MONA LİSA KİMDİR?

Da Vinci'nin tabloyu 1503-1517 yılları arasında yaptığı, tablodaki 'muammalı' gülümsenin sahibi kadının da floransalı bir ipek tüccarının eşi Lisa del Giocondo olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Kaç Mona Lisa var

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!