‘Kabul etmeyenler ilkeleri çiğniyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Kabul etmeyenler ilkeleri çiğniyor’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2017 10:08

İtalya’nın AB İşlerinden Sorumlu Başbakanlık Müsteşarı Sandro Gozi, Avrupa Adalet Divanı’nın kota kararını tanımayacaklarını ima eden Macaristan, Slovakya ve Polonya’ya çağrı yaptı. Divanın bu kararla herkese insan yaşamına, temel haklara, hukukun üstünlüğüne ve yasalara saygılı olmayı hatırlattığını belirten Gozi, “Yeniden yerleştirmeyi kim kabul etmiyorsa, AB’nin kurucu ilkelerini çiğniyordur” dedi.

Haberin Devamı

MÜSTEŞAR Gozi, İtalyan basınına, AB’nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı’nın, Slovakya ile Macaristan’ın, AB’nin sığınmacı kotasına karşı açtığı davayı reddetmesini değerlendirdi. Mahkemenin bu kararıyla önemli konulara dikkati çektiğini vurgulayan Gozi, şöyle dedi:

“Dayanışma ciddi iştir. Slovakya ve Macaristan’ın göçmenlerin yeniden yerleştirilmesine yönelik kotaya karşı açtığı davanın reddiyle mahkeme bize, insan yaşamına, temel haklara, hukukun üstünlüğüne ve yasalara saygılı olma zamanının geldiğini hatırlatıyor.”
“Yeniden yerleştirmeyi kim kabul etmiyorsa, AB’nin kurucu ilkelerini çiğniyordur” diyen Gozi, ülkesi İtalya’nın, kendisini göçmen krizinin idaresinde dışında tutan ülkelere AB fonlarından yardım yapılmamasını talep etmeyi sürdüreceğini de aktardı.
Müsteşar Gozi, “Bağımsız bir yargıç, bizim teklifimizin doğruluğunu teyit etti. Şimdi dayanışma ve somut sonuçlara dayanan bir göç politikasını izlemeye ihtiyaç var “ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

DÖRT ÜLKE KARŞI ÇIKMIŞTI
Avrupa’yı 2015 yazında etkileyen sığınmacı krizine çözüm bulmak için AB Konseyi, İtalya ve Yunanistan’a ulaşan ve korumaya ihtiyacı olan 160 bin sığınmacının kota sistemine göre üye ülkeler arasında iki sene için dağıtılması kararı almıştı. AB Konseyi’nin kararına Slovakya, Macaristan, Çekya ve Romanya karşı çıkmıştı.
Slovakya ve Macaristan, Avrupa Adalet Divanı’na AB Konseyi’nin kararının iptali için başvuruda bulunmuştu. İki ülke, AB’nin kota sisteminin sığınmacı sorununu çözmeye uygun ve gerekli olmadığını savunmuştu.
Şimdiye kadar İtalya ve Yunanistan’dan yaklaşık 28 bin sığınmacı üye ülkeler arasında dağıtıldı. Macaristan, kota sistemi uyarınca bin 292 sığınmacı alacağını taahhüt etmesine rağmen hiç sığınmacı kabul etmedi. Slovakya ise sadece 16 sığınmacı aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!